Европейската комисия предлага 2 млрд. евро от Европейския механизъм за

...
Европейската комисия предлага 2 млрд. евро от Европейския механизъм за
Коментари Харесай

ЕС се готви да похарчи 2 млрд. евро за артилерийски снаряди

Европейската комисия предлага 2 милиарда евро от Европейския механизъм за мир (ЕММ) да бъдат изхарчени за пазаруване на артилерийски снаряди за Украйна и за попълване на запасите на страните, които дадат от своите амуниции на Киев.

Това заяви висшият представител за външната политика и политиката за сигурност на Европейски Съюз Жозеп Борел след срещата на министрите на защитата от съюза в Стокхолм в сряда.

Сумата съответствува с нарастването на ЕММ, което страните членки гласоподаваха през декември. Фондът се попълня от страните от Европейски Съюз и се харчи за възобновяване на техните разноски по обезпечаването на оръжие и муниции за Украйна и други страни.

 Европейски Съюз добави още 2 милиарда евро за оръжие за Украйна Европейски Съюз добави още 2 милиарда евро за оръжие за Украйна

Борел заяви, че е показал пред министрите проект за обезпечаване на потребностите на Украйна от муниции, които планува 1 милиарда евро от фонда да се разпределят сред страните, които дадат от своите ресурси снаряди на Украйна, още 1 милиарда евро ще се заделят за социална поръчка за попълване на запасите на страните, дали от своето въоръжение. Проектът за такава поръчка към този момент е направен от Европейската организация по защитата (ЕАО), сподели Борел, добавяйки, че тя може да бъде изпълнена бързо от 15-те европейски компании, които създават такива муниции, и ще докара до намаление на цените поради количеството.

Европейски Съюз търси снаряди както по натовския стандарт от 155 мм, по този начин и от руския - от 152 мм, с каквито разполагат главно някогашните соц страни, въоръжени със руски модели оръжие.

" Страните членки биха били по-готови да бръкнат в запасите си, в случай че имат гаранции, че ще могат да си ги възстановят ", съобщи Борел.
 Борел към държавните управления от Европейски Съюз: Вадете запасите, Украйна се нуждае от снаряди Борел към държавните управления от Европейски Съюз: Вадете запасите, Украйна се нуждае от снаряди
Той изясни, че защото войната в Украйна се е трансформирала в позиционна потребностите от снаряди за артилерията внезапно са нарастнали и Европейски Съюз би трябвало да обезпечава " повече, само че по-бързо " амуниции.

От началото на войната ЕММ е възстановил на страните членки пари за доставката на Украйна на муниции за артилерията за 450 млн. евро.

Той сподели, че има общо единодушие за оповестяването на поръчката, само че " към момента има висящи въпроси, които би трябвало да се обсъдят в елементи ".

Върховният представител изрази вяра предлагането да бъде утвърдено на 20 март, когато в Брюксел се събират външните и министрите на защитата от Европейски Съюз. " Всички са съгласни за спешността, тъй като всички са съгласни с задачата - да се поддържа Украйна ", съобщи Жозеп Борел след края на срещата, която имаше неофициален темперамент и по тази причина на нея не бяха взети решения.

 Министрите на защитата от Европейски Съюз разискват обща поръчка на снаряди за Украйна Министрите на защитата от Европейски Съюз разискват обща поръчка на снаряди за Украйна

България беше показана в Стокхолм от министъра на защитата Димитър Стоянов. В известие на уеб страницата на министерството се споделя, че той е подкрепил плана на европейската отбранителна организация за публичната поръчка за муниции.

" Пектът за муниции на ЕАО е изключително подобаващ за обезпечаване на нужните муниции на Украйна и ние го поддържаме ", декларирал министърът, представен от пресслужбата си.

 За да не подкопава устоите на армията: кабинетът отхвърли апела на Европейски Съюз за боеприпаси за Украйна За да не подкопава устоите на армията: кабинетът отхвърли апела на Европейски Съюз за боеприпаси за Украйна

Стоянов изтъкнал, че " ние работим сполучливо с Украйна на двустранна основа и всяко украинско искане се прави оценка деликатно, в сходство с нашите благоприятни условия ".

Министърът показал като образци доставката на оръжие след решението на Народното събрание през декември, както и присъединяване на София в образованието на украински бойци в границите на.

В сряда Борел заяви, че до края на март по линия на задачата ще бъдат подготвени 11 хиляди украински военни, а до края на годината се възнамерява броят им да надвиши 30 хиляди

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР