Европейската комисия прави днес първо плащане на безвъзмездни средства в

...
Европейската комисия прави днес първо плащане на безвъзмездни средства в
Коментари Харесай

Почти 1,4 млрд. евро идват днес в България по плана за възстановяване


Европейската комисия прави през днешния ден първо заплащане на безплатни средства в размер на 1,37 милиарда евро за България, откакто тя извърши 22 основни стадии и цели, свързани с националния проект за възобновяване и резистентност.

Това оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България. Те обгръщат значими първи стъпки в промените и вложенията за декарбонизация на енергийния бранш, широкомащабното внедряване на цифрова инфраструктура, реформиране на правосъдната система, подсилване на рамката за битка с прането на пари, цифровизиране на обществения бранш, възстановяване на сходството и обсега на схемата за най-малък приход. Включени са и ограничения, с цел да се подсигурява, че системата за одит и надзор за използването на Механизма за възобновяване и резистентност (МВУ) дава отговор на европейските стандарти.

Както и за всички останали страни членки на Европейски Съюз, заплащанията по МВУ — основния инструмент на NextGenerationEU — се основават на резултати и зависят от реализирането на вложенията и промените в България, описани в нейния проект за възобновяване и резистентност. 

На 31 август 2022 г. България показа на Комисията първо искане за заплащане на 1,37 милиарда евро по МВУ, което обгръща 22 основни стадии и цели. На 7 ноември 2022 г. Комисията одобри позитивна предварителна оценка на настояването на България за заплащане. Положителното мнение на Икономическия и финансов комитет на Съвета по това искане за заплащане проправи пътя на Комисията да одобри дефинитивно решение по отношение на изплащането на средствата през днешния ден.

Като цяло проектът за възобновяване и резистентност на България ще бъде финансиран с 5,69 милиарда евро под формата на безплатни средства. Сумите на осъществените към страните членки заплащания се разгласяват в набора от индикатори за възобновяване и резистентност, който демонстрира напредъка, реализиран при осъществяването на МВУ като цяло и на обособените проекти за възобновяване и резистентност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР