Европейската комисия потвърди днес медийни съобщения, че е предприела вътрешно

...
Европейската комисия потвърди днес медийни съобщения, че е предприела вътрешно
Коментари Харесай

ЕК потвърди: Посланик на ЕС в Южна Корея е разследван за шпионаж в полза на Китай

Европейската комисия удостовери през днешния ден медийни известия, че е подхванала вътрешно следствие против някогашен дипломат на Европейски Съюз в Сеул, обвинен в шпионаж в интерес на Китай. Според медийни изявления германецът Герхард Сабатил е управлявал представителството на Европейски Съюз в Южна Корея до 2016 година, когато е бил отзован предварително, съобщи Българска телеграфна агенция.

Връщането на посланика е било обвързвано с оценка на немските служби за сигурност, които са лишили достъпа на Сабатил до поверителни данни. Преценката за даване или лишаване на достъпа до такива данни е на управляващите в страната, от която произлиза оцененият, разясни представител на Европейска комисия. Той добави, че националните управляващи в сходни случаи не са длъжни да оповестяват основанията си за преустановяване на достъпа до поверително наличие.

Службите на комисията са почнали своя инспекция, откакто преди две седмици казусът бе в началото обявен от немското издание " Шпигел ". Говорител на Европейска комисия означи, че всички европейски служители са задължени най-малко две години след напускането на работата си да желаят позволение от службите на Европейски Съюз, преди да подпишат нов трудов контракт. В продължение на 12 месеца, откакто са напуснали службите на Европейски Съюз, някогашните чиновници нямат право да правят лобистка активност измежду свои някогашни сътрудници, добави представителят.

Според " Шпигел " някогашният дипломат е почнал работа за министерството на държавната сигурност на Китай и през 2017 година е напуснал работата си в европейските институции. Той е бил назначен в лобистката компания, чието посланичество се намира на метри от постройката на Европейския парламент в Брюксел. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР