Европейската комисия потвърди днес медийни съобщения, че е предприела вътрешно

...
Европейската комисия потвърди днес медийни съобщения, че е предприела вътрешно
Коментари Харесай

ЕС призна за разследване срещу свой дипломат, шпионирал за Китай

Европейската комисия удостовери през днешния ден медийни известия, че е подхванала вътрешно следствие против някогашен дипломат на Европейския съюз в Сеул, обвинен в шпионаж в интерес на Китай, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според медийни изявления германецът Герхард Сабатил е управлявал представителството на 28-те в Южна Корея до 2016 година, когато е бил отзован предварително. Връщането на посланика е било обвързвано с оценка на немските служби за сигурност, които са лишили достъпа на Сабатил до поверителни данни. Преценката за даване или лишаване на достъпа до такива данни е на управляващите в страната, от която произлиза оцененият, разясни представител на Европейска комисия. Той добави, че националните управляващи в сходни случаи не са длъжни да оповестяват основанията си за преустановяване на достъпа до поверително наличие.

Бивш топдипломат на Европейски Съюз пял на Китай?

Службите на комисията са почнали своя инспекция, откакто преди две седмици казусът бе в началото обявен от немското издание "Шпигел ". Говорител на Европейска комисия означи, че всички европейски служители са задължени най-малко две години след напускането на работата си да желаят позволение от службите на Европейски Съюз, преди да подпишат нов трудов контракт. В продължение на 12 месеца, откакто са напуснали службите на Европейски Съюз, някогашните чиновници нямат право да правят лобистка активност измежду свои някогашни сътрудници, добави представителят.

Според "Шпигел " някогашният дипломат е почнал работа за министерството на държавната сигурност на Китай и през 2017 година е напуснал работата си в европейските институции. Той е бил назначен в лобистката компания, чието посланичество се намира на метри от постройката на Европейския парламент в Брюксел.

Паси: Руските шпиони би трябвало периодичен да се прочистват
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР