Европейската комисия потвърди днес, че при разговорите на еврокомисаря по

...
Европейската комисия потвърди днес, че при разговорите на еврокомисаря по
Коментари Харесай

ЕС засега не обещава на Турция още средства за бежанците

Европейската комисия удостовери през днешния ден, че при диалозите на еврокомисаря по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос в Анкара през днешния ден и през вчерашния ден турската страна е сложила въпроса за обезпечаването на още средства за сирийските бежанци.

Говорител на Европейска комисия посочи, че Аврамопулос е насочил вниманието към изплащането на контрактуваните в съглашението сред Европейски Съюз и Турция шест милиарда евро до края на годината. През септември Европейска комисия заяви, че към този момент 5,6 милиарда евро са били ориентирани към турската страна и следва отпущането на останалите 400 милиона евро.

Стремежът на Европейски Съюз е до края на годината да бъде обезпечена цялата сума по съглашението, уточни представителят. Той добави, че за миграционните планове, финансирани до момента от Европейски Съюз в Турция, поддръжката ще продължи още пет години.

Турция прояви доста съпричастност и благотворителност в последните години, съобщи представителят. Той добави, че турските министри са сложили въпроса за по-нататъшни потребности, свързани с миграцията. Ясно е, че съглашението покрива съществени потребности, които скоро няма да отпаднат, по тази причина ще продължим да имаме грижата, добави представителят.

Преди месец комисията заяви какво е реализирано от 2016 година насам по съглашението сред Европейски Съюз и Анкара за преустановяване на потока мигранти през Турция към Европа. Според данните Европейски Съюз е обезпечил на Турция съвсем цялата контрактувана по съглашението сума и е върнал на турската страна 2496 мигранти. Същевременно Турция е изпратила към Европейски Съюз 23 000 сирийски бежанци. По силата на съглашението се предвиждаше Европейски Съюз да върне на Турция толкоз противозаконни мигранти, колкото сирийски бежанци одобри от турските лагери.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР