Европейската комисия потвърди, че среща ЕС-Турция ще се състои, след

...
Европейската комисия потвърди, че среща ЕС-Турция ще се състои, след
Коментари Харесай

ЕК: Среща ЕС-Турция ще има, ако и когато условията бъдат изпълнени

Европейската комисия удостовери, че среща ЕС-Турция ще се състои, откакто в петък съобщи, че сходна среща била " премисляна до неотдавна ".

Идеята за такава среща съществува, само че още не можем да потвърдим точна дата, сподели в понеделник представител на комисията, представен от Българска телеграфна агенция.

Ще забележим. Това не е среща в границите на общата стратегия на ръководителите на институциите на Европейски Съюз и държавните и държавните ръководители. Това е среща, която в някакъв миг може да се състои, щом изискванията са изпълнени и когато сме подготвени. Когато имаме вести, ще съобщим, добави представителят.

Миналата седмица немският в. " Велт ", базирайки се на свои източници в Брюксел, писа, че Европейският съюз и Турция възнамеряват среща на високо ниво в края на март. Според вестника се допуска, че в договарянията ще вземат участие турският президент Реджеп Тайип Ердоган, ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юкер, ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, ръководителят на Европарламента Антонио Таяни, както и българският министър председател Бойко Борисов, чиято страна е ротационен ръководител на Европейски Съюз.

Според " Велт " мини срещата на върха може да се състои или в Брюксел или в София. Сред тематиките, които евентуално ще бъдат разисквани, се загатват битката с тероризма, енергетиката, миграцията, студентският продан.

В началото на януари външният министър Екатерина Захариева заяви, че сходна среща може да се състои, макар че не е планувана.

В началото на годината министър председателят Бойко Борисов се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и пое ангажимент да посредничи за нормализиране на връзките Турция-ЕС.

В петък същият представител та еврокомисията сподели, че Европейски Съюз е подготвен да продължи разговора с Турция и че " до неотдавна се обмисляше сходна среща, само че към този момент не можем да потвърдим такова събитие ".

Той напомни тогава мнението на ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, че Европейски Съюз и Турция имат общ интерес да останат близки сътрудници и да продължат взаимните диалози и дейности, само че Турция се отдалечава от Европейски Съюз и в случай че желае да се върне назад, би трябвало да постави нужните старания. Няма да има прогрес в връзките, до момента в който публицисти се намират в турски затвори, разяснява Юнкер при визитата си в София за откриването на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

От българска страна концепцията за такава среща бе по-ясно изразена в събота при визитата на канцлера на Германия Ангела Меркел в София. Меркел приветства и самодейността на министър-председателя у нас да се организира среща с ръководителите на Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент с турския президент Реджеп Ердоган, на която намерено да се приказва по всички нерешени въпроси.

" Имаме потребност от подредени връзки с нашия комшия, с цел да може да решаваме проблемите, които пораждат ", уточни немският канцлер.

От думите на Борисов пък се разбра, че срещата евентуално ще се състои във Варна.

Според кореспондента на Българска телеграфна агенция в Брюксел, се чака това да стане в навечерието на плануваната в София за 17 май среща на държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз и от Западните Балкани.

Отношенията сред Анкара и доста от страните в Европейски Съюз се утежниха, откакто в Турция беше изработен опит за държавен прелом.

В Европейски Съюз упрекнаха Турция в потъпкване на гражданските права, а Анкара укори Брюксел, че не извършва двустранните задължения.

Едно от основните свързващи звена сред Турция и Европейски Съюз остава съглашението за бежанците.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР