Европейската комисия потвърди, че съди Полша заради съдебна реформа, информират

...
Европейската комисия потвърди, че съди Полша заради съдебна реформа, информират
Коментари Харесай

ЕК потвърди, че съди Полша за съдебна реформа

Европейската комисия удостовери, че съди Полша поради правосъдна промяна, осведомят от Комисията.

Европейската институция реши да предяви иск против Полша пред Съда на Европейски Съюз поради нарушавания на правилото на самостоятелност на правосъдната власт, произлизащи от новия полски закон за Върховния съд, и да изиска от Съда да разпореди краткотрайни ограничения, които да се ползват, до момента в който той не постанови решение по делото.

С новия полски закон за Върховния съд се намалява пенсионната възраст на съдиите във Върховния съд от 70 на 65 години. Това излага на риск от наложително пенсиониране 27 от 72-мата съдии във Върховния съд. Тази мярка се ползва и във връзка с първия ръководител на Върховния съд, чийто 6-годишен мандат, открит в конституцията на Полша, се приключва прибързано.

Съгласно закона, който влезе в действие на 3 април 2018 година, на съдиите, наранени от понижаването на пенсионната възраст, се дава опция да изискат удължение на мандата си, което може да бъде утвърдено от президента на страната за интервал от три години с опция за еднократно възобновяване.

Няма ясно избрани критерии за вземането на решение от президента, нито е очакван правосъден надзор, в случай че той отхвърли настояването. Освен това единствената защитна мярка, препоръчана от полските управляващи, е незадължителна консултация с Националния правосъден съвет — орган, чийто сегашен състав е в нарушаване на европейските стандарти за самостоятелност на правосъдната власт.

Европейската комисия остава на мнение, че полският закон за Върховния съд е несъответстващ с правото на Европейски Съюз, защото подкопава правилото на самостоятелност на правосъдната власт, в това число несменяемостта на съдиите, като по този метод Полша не извършва отговорностите си по член 19, параграф 1 от Договора за Европейския съюз по отношение на член 47 от Хартата на главните права на Европейския съюз.

Комисията изпрати публично уведомително писмо до полските управляващи на 2 юли 2018 година във връзка със Закона за Върховния съд, което беше последвано от стимулирано мнение на 14 август 2018 година Отговорите, които полските управляващи дадоха и по двата документа, не разсеяха опасенията на Комисията от правно естество.

Прилагането на противоречивия режим на пенсиониране във връзка с съдиите от Върховния съд в Полша е в развой на ускорение и основава риск от съществено и непоправимо накърняване на независимостта на правосъдната власт в Полша, а оттова и на правния ред на Европейски Съюз. Независимостта на националните юрисдикции е от главно значение за действието на правосъдното съдействие сред страните.

Поради тази причина Комисията мина към идващия стадий от процедурата за нарушаване, като реши да сезира Съда на Европейски Съюз. Сезирайки Съда, Комисията реши също по този начин да изиска от Съда да разпореди краткотрайни ограничения за възобновяване на ситуацията във Върховния съд на Полша отпреди 3 април 2018 година — датата, на която беше признато оспорваното ново законодателство. И най-после, Комисията реши да изиска бързо произвеждане в Съда, с цел да бъде постановено дефинитивно решение във допустимо най-кратък период.

Събитията в Полша накараха Европейската комисия да стартира разговор с полското държавно управление през януари 2016 година в границите на уредбата за подсилване на правилата на правовата страна. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР