Европейската комисия потвърди, че е имало мащабна хакерска атака срещу

...
Европейската комисия потвърди, че е имало мащабна хакерска атака срещу
Коментари Харесай

Мащабна хакерска атака срещу институциите на ЕС

Европейската комисия удостовери, че е имало огромна хакерска офанзива против институциите на Европейския съюз, съобщи ТАСС, както цитира заместник-председателя на Европейска комисия Валдис Домбровскис.

" Можем да потвърдим, че е имало хипотетичен пробив на информационните системи на институции на Европейски Съюз, само че ние не разясняваме информациите за допустимо приключване на информация ", сподели Домбровскис на брифинг през днешния ден, откакто бе помолен от публицисти да разяснява медийните информации за такава офанзива, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Нито една организация, нито една конструкция в нито една страна по света не е неуязвима за хакерски атаки. Ние се отнасяме към този проблем извънредно съществено, укрепваме нашата система за киберсигурност и нашите качества за реагиране на тези офанзиви ", сподели Домбровскис.

По-рано през днешния ден в. " Ню Йорк таймс " заяви, че незнайни хакери са разрушили системата за вътрешна връзка на институциите на Европейски Съюз и в продължение на няколко години са имали достъп до конфиденциални документи, в частност по проблемите на миграцията, битката с тероризма, интернационалните връзки, търговията, както и до преписките с основни дипломатически задачи.

Според американския всекидневник, прониквайки в мрежата на Европейски Съюз за дипломатическа връзка, хакерите са свалили хиляди документи, разкриващи безпокойството на европейците от непредсказуемото държание на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, напъните за опълчване на Русия и Китай, както и страховете, че Иран ще възобнови своята нуклеарна стратегия. В едната от грамите европейски дипломати разказват срещата сред Тръмп и съветския му сътрудник Владимир Путин в Хелзинки като сполучлива (най-малкото за Путин). В друга грама се дава обстоен доклад и разбор на диалог сред европейски представители и Си Цзинпин, в който китайският президент е представен да съпоставя " издевателството " на Тръмп против страната му с " боксов мач свободен жанр без правила ".

Според " Ню Йорк таймс " за тригодишен интервал хакерите употребявали техники, които приличали на тези, употребявани отдавна от елитно звено на китайската Народноосвободителна войска. Документите били копирани от обезопасена мрежа и поствани в интернет уебсайт със свободен достъп, който хакерите основали по време на офанзивата.

Пробивът бил открит от профилираната калифорнийска компания за киберсигурност Ареа 1. Тя направила по този начин, че " Ню Йорк таймс " да получи достъп до над 1100 от хакнатите европейски документи. Сред хакнатите материали имало бележки от диалози с водачи на Саудитска Арабия, Израел и други страни. Документите включвали и обширни отчети на европейски дипломати за съветските дейности за подкопаване на Украйна, включително и предизвестие от 8 февруари, че Крим е трансфорат в " гореща зона, в която нуклеарни бойни глави може към този момент да са разгърнати ".

По този въпрос американски представители към този момент споделиха, че не са видели доказателства за наличието на нуклеарни бойни глави в Крим.

Киберпиратите също по този начин са проникнали в мрежи на Организация на обединените нации, в министерства на външните работи и на финансите по света. Пробив е имало и в Американската федерация на труда и в Конгреса на индустриалните организации. Там хакерите са се интересували от материали, касаещи договарянията за Транстихоокеанското партньорство - договорка, която изключва Китай.

Част от материалите на Организация на обединените нации, до които хакерите са получили достъп, са се фокусирали върху месеците от 2016 година, когато Северна Корея интензивно изстрелваше ракети. В тях се е споменавало и за частни срещи на генералния секретар на Организация на обединените нации и на неговите заместници с азиатски водачи.

Повече от 100 организации и институции са били на прицел на хакерите в продължение на години. Някои от тях са разбрали за пробива едвам преди няколко дни, когато били предизвестени от Ареа 1.

Компанията е основана от трима някогашни чиновници на американската Агенция за национална сигурност. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР