Европейската комисия постигна предварително споразумение по т.нар. Акт за суровини

...
Европейската комисия постигна предварително споразумение по т.нар. Акт за суровини
Коментари Харесай

Суровини от критично значение: Новата ера на Европа в минното дело

Европейската комисия реализира авансово съглашение по така наречен Акт за първични материали от сериозно значение.

Приемането на документа е основно за бъдещето на минната промишленост в Европа, на фона на прогнозите, че търсенето на редкоземни метали ще продължи да нараства неимоверно през идващите години.

От сериозно значение са суровините с огромна икономическа значимост за Европейски Съюз, с висок риск от спиране на доставките заради концентрираността на техните източници и неналичието на финансово налични заместители.

Актът има за цел:

1. Да усили и диверсифицира доставките на първични материали от сериозно значение за Е
2. Да ускори преработването
3. Да поддържа научните проучвания и нововъведенията в региона на ефикасното потребление на ресурсите и създаването на заместители

Новите правила ще укрепят и стратегическата самостоятелност на Европа, допълват от Европейска комисия.

Ако Актът бъде признат до края на 2023 г, както се чака, за първи път от десетилетия ще фунционира нова рамка за поощряване на изследването и добива на лични минерални и железни запаси в Европа. Това е от значително условие за екологичния и дигитален преход, написа в разбор за Euronews Шиниъд Кауфман, основен изпълнителен шеф за минерали в миннодобивния англо-американски колос Rio Tinto.

От батериите за електрически автомобили до съхранението на сила от възобновими източници – сериозните първични материали са съществени минерали, които от ден на ден се употребяват в новите технологии за битка с изменението на климата и за обезпечаване на по-интелигентни способи за деяние. Те са решаващи за образуването на мощна индустриална база, произвеждаща необятен набор от артикули и приложения, употребявани в всекидневието.

Осигуряването на благонадежден и безконтролен достъп до избрани първични материали е от основно значение за бъдещето на Европа – от запазването на конкурентоспособността на европейската индустрия до обезпечаването на по-устойчиво бъдеще.

Перспективите сочат, че това, което не се отглежда за обезпечаване на по-устойчиво бъдеще, ще би трябвало да се добива.

От какво се нуждаем и кое сме подготвени да приемем

Европа е уязвима, в случай че желае да стане зелена и да продължи да прави нововъведения, да се конкурира на международната сцена и да притегля вложения.

Старият континент добива единствено към 3% от актуалните си потребности от водород, а до до 2050 година се чака световното търсене да нарасне с 500%.

Това значи едно – Европа към този момент не може да разчита единствено на импорт в изискванията на все по-конкурентен международен пазар.



И защото не може да продължи да разпорежда бъдещите си потребности на външни реализатори, би трябвало да си обезпечи по-кратки и по-устойчиви вериги за доставки.

За тази цел – би трябвало да внася повече, да рециклира повече и да добива повече лични запаси, с цел да посрещне предстоящото търсене.

Понастоящем, за някои първични материали от сериозно значение Европейски Съюз е подвластен от една единствена страна:

На този декор, фокусът на публичният спор към момента не е преместен от това, което политиците знаят към това, което обществото е готово да одобри.

Много общности имат негативни настройки във връзка с минното дело и минния бранш. Фактите приказват и че, това, което може да е от изгода за обществото, не постоянно е уместно за общностите, които ще бъдат наранени.

Актът за суровините от сериозно значение демонстрира едно – ние сме при започване на едно дълго пътешестване. Превръщането ни в желан сътрудник зависи от построяването на доверие и надеждност у тези, които ще бъдат най-силно наранени от ежедневните действия.

Общностите би трябвало първи да усетят и видят изгодите.

Предложената мина Jadar в Лозница, Сърбия, илюстрира този въпрос. Тя е необичаен образец за висококачествено находище, което може да обезпечи задоволително литий за зареждането на над 1 милион електрически транспортни средства годишно. Експлоатирането й обаче продължава да се сблъсква с задоволително съществени провокации, тъй че към момента да не е на предстоящото ниво.

Повече работа, по-малко стандарти

Освен новата политическа рамка, необятен кръг от заинтригувани страни, в това число законодатели, представители на индустрията, неправителствени организации и гражданското общество, би трябвало да обединят напъните си, с цел да преодолеят разликата сред техническите и комерсиалните провокации при стартирането на нови мини на пазара.

Европа би трябвало да построи своя обществен лиценз за работа.

Ще отнеме време, преди обществото да разбере значителната роля, която минното дело би трябвало да играе в устойчивото бъдеще на Стария континент.

Доверието зависи от транспарантния и виновен метод към метода, по който се ангажираме и споделяме информация.

От добива подземен до основаването на най-малък промишлен отпечатък на повърхността, потреблението на електрически транспортни паркове, намаляването на отпадъците и преработването са образци за по-добри способи на деяние при минното дело.

Индустрията има стойност, само че би трябвало да я потвърди

Новата европейска политическа рамка е добре пристигнала, само че няма да е задоволителна за огромната смяна.

Общественото утвърждение е от значително значение, с цел да се обезпечи създаването на задоволително нови минни планове.

Индустриите надолу по веригата, които разчитат на водород, би трябвало да имат достъп до задоволителни и налични доставки, с цел да може европейската стопанска система да продължи да се развива, да е новаторска и да остане конкурентоспособна.

Различните групи заинтригувани страни би трябвало да работят дружно, с цел да намерят и реализиран консенсус.

Трябва да се потвърди, че минното дело на 21 век може да доставя нужните минерали в огромен мащаб, по изцяло транспарантен и виновен метод, при съблюдаване на най-високите екологични стандарти и с минимално влияние, приключва анализът.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР