Европейската комисия попари намеренията на служебния кабинет да отмени въведената

...
Европейската комисия попари намеренията на служебния кабинет да отмени въведената
Коментари Харесай

ЕК: България не може да продава на други руски петрол

Европейската комисия попари желанията на служебния кабинет да анулира въведената от предходното държавно управление възбрана за износа на артикули от бургаската рафинерия  " Лукойл Нефтохим "  след 5 декември 2022 година, написа Mediapool.

Миналата седмица стана ясно, че за публично разискване е пуснато решение на Министерския съвет за падане на невлязлата още в действие възбрана. Аргументът е, че наложеното от Брюксел през юни ограничение  " касае единствено и само суровия петрол и нефтопродуктите с генезис от Русия или изнасяни от Русия, а не нефтопродукти, които са създадени от тях ". Кабинетът развива тезата, че става щом са създадени в България горивата, въпреки и от съветски нефт, са наши и може да се продават. Обяснява се също по този начин, че при прекъсване на износа " Нефтохим " ще спре работа, това ще се отрази върху бюджета и локалната стопанска система и даже горивата може да нарастнат.

Преди ден енергийният министър Росен Христов отбрани желанието, което било в интерес на целия европейски пазар и подсигурило сигурността на района, и даже разгласи пред bTV, че Европейската комисия одобрявала препродажбата на горива с съветски генезис.

От Брюксел обаче в понеделник обявиха в отговор на журналистически въпрос, че " задачата на изключението е България да може да се доставя, а не да продава импортирания съветски петрол на други страни - от Европейски Съюз или непознати страни ".

България получи, по-рано тази година, изключение от въведените от Европейски Съюз наказания против вноса на съветски нефт по море поради географското си състояние, съобщи представителят на Европейската комисия Даниел Фери, запитан на конференция в Брюксел.

Изключението е до края на 2024 година, означи той и добави, че този въпрос е обяснен в насоките за използване на глобите. Насоките са показани на уеб страницата на Европейска комисия, добави Фери.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР