Европейската комисия покани в петък държавите членки да кандидатстват за

...
Европейската комисия покани в петък държавите членки да кандидатстват за
Коментари Харесай

ЕК обяви 1 млрд. евро за иновативни проекти за чисти технологии

Европейската комисия предложения в петък страните членки да аплайват за финансиране на реформаторски планове, които ще оказват помощ за развиването и внедряване на нисковъглеродни технологии и за прехода към стопанска система, която не изхвърля въглеродни излъчвания и не замърсява въздуха. Брюксел чака до 29 октомври 2020 година оферти, за чието финансиране са планувани 1 милиарда евро по линия на Фонда за нововъведения https://ec.europa.eu/clima/policies/innovation-fund_en. Това е една от най-големите стратегии за демонстриране чисти новаторски технологии в света, финансирана от доходи от европейската търговия със спестени парникови квоти.

Фондът за нововъведения ще финансира революционни технологии в региона на силата от възобновими източници, енергоемките браншове, съхранението на сила и улавянето, потреблението и съхранението на въглероден диоксид. Той ще насърчи екологосъобразното възобновяване посредством основаване, на локално ниво, на устойчиви предвид на бъдещето специалности, което ще проправи пътя към индиферентност във връзка с климата и ще укрепи водещата роля на Европа в региона на технологиите в международен мащаб, показва се в известието на Европейската комисия.

" Европейски Съюз ще влага 1 милиард евро в обещаващи планове, подготвени за стартиране на пазара, като да вземем за пример по отношение на чистия водород или други нисковъглеродни решения за енергоемки промишлени браншове като стоманодобива и производството на цимент и химикали ", разяснява Франс Тимерманс, изпълнителен заместник-председател на Европейска комисия. " Ще оказваме също по този начин поддръжка за съхранението на сила, мрежовите решения и улавянето и съхранението на въглероден диоксид. Тези широкомащабни вложения ще спомогнат за възобновяването на икономическата активност в Европейски Съюз и за постигането на екологосъобразно възобновяване, което да ни докара до индиферентност във връзка с климата през 2050 година ", означи още той.

Общо за интервала 2020-2030 година по линия на Фонда за нововъведения ще бъдат разпределени към 10 милиарда евро доходи от европейските търгове за въглеродни излъчвания, в допълнение към неизплатените доходи от предшественика на Фонда за нововъведения — програмата NER300.

Въз основа на първата покана ще бъдат отпуснати безплатни средства в размер на 1 милиарда
евро за широкомащабни планове за чисти технологии — поддръжка за превъзмогване на рисковете, свързани с комерсиализацията и широкомащабните демонстрационни планове.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР