Европейската комисия поиска от България да премахне задължителното предлагане на

...
Европейската комисия поиска от България да премахне задължителното предлагане на
Коментари Харесай

ЕК заплаши България със съд заради квотите за местни храни в магазинитe

Европейската комисия изиска от България да отстрани наложителното предложение на локални артикули в хипермаркети и магазини за търговия на дребно и заплаши, в случай че това не бъде подхванато, да отнесе въпроса към Съда на Европейски Съюз. Стъпката се подхваща откакто през май Брюксел изпрати уведомително писмо до страната ни, че тази регулация гази правото на свободно придвижване на артикули в общността и даде 1 месец период на ведомството на Десислава Танева за промяна. Земеделското министерство обаче не предприе никакви ограничения. Сега, Европейска комисия може да реши да отнесе случая и до Съда на Европейски Съюз при записано ново безучастие.

“Българското законодателство задължава търговците на дребно да излагат по изтъкнат метод и да обезпечават специфични места за продажба за локалните хранителни артикули, като мляко, риба, прясно месо и яйца, мед, плодове и зеленчуци, както и да закупуват 90 % от млякото и млечните артикули от локалните производители. Тези отговорности лимитират свободното придвижване на артикули, залегнало в член 34 от Договора за действието на Европейски Съюз (ДФЕС)”, стимулират се от Европейска комисия.

Оттам акцентират, че това основава по-благоприятни и по-конкурентни условия за предложение на пазара за локалните хранителни артикули, което води до дискриминация на сходните вносни артикули.

Наред с това признатото разпореждане от ведомството на Десислава Танева ограничавало свободата на търговците на дребно да избират своя подбор, да дефинират подредбата на продажбените си площи и да приспособяват веригата си на доставки.

“Поради изключителните условия, произлизащи от свързаната с ковид санитарна конюнктура и отслабването на стопанските системи в Европейски Съюз, е безусловно належащо да се запазят свободното придвижване на артикули и свободата на установяване”, безапелационни са от Брюксел.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР