Европейската комисия подготвя нова допълнителна помощ от 500 милиона евро

...
Европейската комисия подготвя нова допълнителна помощ от 500 милиона евро
Коментари Харесай

Брюксел може да отпусне нова помощ от 500 млн. евро за бежанците в Турция

Европейската комисия приготвя нова спомагателна помощ от 500 милиона евро за сирийските бежанци в Турция, както и редица други ограничения, с цел да облекчи напрежението с Анкара, сподели източник от Европейски Съюз, представен от " Франс прес ".

Отпускането на 500 милиона евро е в допълнение към 6-те милиарда, отпуснати в границите на подписано през 2016 година съглашение за финансиране на стратегиите, изпълнявани от неправителствени организации в интерес на към 3.7 милиона сирийски бежанци в Турция, изясни източникът (повече за тези средства четете тук).

Европейската комисия предлага също така да улесни издаването на визи на турски жители.

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел заяви в сряда по време на визитата си в Анкара, че е деблокирана незабавна помощ от 170 милиона евро " за най-уязвимите в Сирия ". Това финансиране не се включва в 500-те милиона помощ за бежанците.

От 6-те милиарда помощ към този момент са отпуснати 4.7 милиарда, а 3.2 милиарда от тях към този момент са изплатени, съгласно Европейската комисия.

Тези ограничения целят да успокоят Анкара, която реши да пусне мигранти и бежанци, които са на нейна територия, към Европа, с цел да получи нова поддръжка от Европейски Съюз. След като Анкара оповести желанието си, десетки хиляди мигранти се струпаха на границата с Гърция.

" Ако европейските страни желаят да разрешат казуса, би трябвало да поддържат турските политически и филантропични решения в Сирия ", съобщи турският президент Реджеп Ердоган. Европейски Съюз отхвърли изрично изнудването посредством мигрантите от страна на Турция.

Вчера еврокомисарят за ръководството на рецесии Янез Ленарчич прикани страните членки на Европейски Съюз да дадат нови средства за сирийските бежанци, живеещи в Турция, откакто се изчерпят съществуващите 6 милиарда евро, съобщи ДПА.

" Ние не можем просто да си отидем, когато сегашните средства се изчерпят. Прехраната на хората още зависи от поддръжката, която осигуряваме. Нашата работа още не е свършена ", сподели Ленарчич за немския всекидневник " Франкфуртер алгемайне цайтунг ".

Европейската комисия е " подготвена да разиска по-нататъшна помощ " за сирийските бежанци в Турция и приканва страните членки да " обезпечат трайно финансиране ", сподели комисарят.

Според " Франкфуртер алгемайне цайтунг " две стратегии за помощ на бежанците ще се изчерпят в околните месеци. Едната, осигуряваща навестяване на учебно заведение, ще завърши след края на тази образователна година, а за другата стратегия - за дебитни карти на стойност 1.7 милиарда евро, покриващи ежедневните потребности на бежанците - са обезпечени средства до началото на 2021 година /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР