Европейската комисия подаде жалба срещу България в Европейския съд в

...
Европейската комисия подаде жалба срещу България в Европейския съд в
Коментари Харесай

Еврокомисията даде България на съд

Европейската комисия подаде тъжба против България в Европейския съд в Люксембург поради несъблюдение на отговорностите по Рамковата инструкция за морска тактика (Директива 2008/56/ЕО). Целта на тази инструкция е да се реализира по-ефективното запазване на морската среда в цяла Европа. В нея е планувано обвързване за страните членки до 15 октомври 2018 година да показват на Комисията обновена информация по отношение на направените от тях първични оценки, определянето на положително екологично положение и напредъка в осъществяването на екологичните цели.

В известието на Ек за медиите се припомня, че задачата, заложена в Рамковата инструкция за морска тактика, е до 2020 г. да се реализира положително екологично положение на морските води в Европейски Съюз и да се обезпечи отбрана на ресурсите, от които зависят обвързваните с морето стопански и обществени действия. Тази инструкция съставлява първият законодателен инструмент на Европейски Съюз, ориентиран към опазването на всички аспекти на морското биологично многообразие (биологични типове, местообитания и екосистеми), защото съдържа експлицитна регулаторна цел за поддържане на биологичното многообразие като главен фактор за реализиране на положително екологично положение.

За да се реализира положително екологично положение, всяка страна членка е длъжна да създаде тактика за морските си води (морска стратегия). Морските тактики би трябвало постоянно да се актуализират, като на всеки шест години те се преразглеждат и съответната информация се рапортува на Комисията.

Комисията прикани българската страна да извърши задължението за докладване според Рамковата инструкция за морска тактика в два случая: с публично уведомително писмо, изпратено до българските способени органи през март 2019 г., и с стимулирано мнение от октомври 2019 г. Тъй като това обвързване към момента не е изпълнено, Комисията реши да отнесе случая до Съда на Европейски Съюз, се споделя в известието от Брюксел.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР