Европейската комисия почете с едноминутно мълчание паметта на журналистите Дафне

...
Европейската комисия почете с едноминутно мълчание паметта на журналистите Дафне
Коментари Харесай

ЕК почете с едноминутно мълчание паметта на убитите разследващи журналисти от Малта и Словения

Европейската комисия уважи с едноминутно безмълвие паметта на публицистите Дафне Каруана Галиция от Малта и на Ян Куциак от Словакия, починали в последната година поради своите следствия по подозрения за корупция.

На въпрос за какво измежду имената на публицистите не е била посочена и убитата в Русе телевизионна водеща Виктория Маринова, представител разясни, че това е обвързвано с данните от следствието в България и Германия на нейното ликвидиране.

" Фактът, че излязохме с изказване за изхода на полицейското следствие в Германия и България, по-точно за доста бързата реакция и залавянето на хипотетичния причинител на това ликвидиране и претекстовете за него, ни накара да се фокусираме върху публицистите, потърпевши заради работата си “.

Година след убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция има трима арестувани, само че процесът против тях не е почнал. Ръководителят на отдела в Брюксел на организацията „ Репортери без граници “ Жюли Мажержак обърна внимание, че към момента няма информация за поръчителите на покушението

" Безнаказаността е неприятно обръщение. Тя дава картбланш на всички, които желаят да накарат сериозните гласове, да замлъкнат, а това основава атмосфера на боязън измежду публицистите. Единственият метод това да се парира е всички виновни за убийството да бъдат задържани, съдени и наказани. Това е извънредно значимо, в случай че Европейският съюз желае да продължи да бъде зона, в която убийствата на публицисти остават изключение и където те могат да правят работата си свободно и при цялостна сигурност ".

Жюли Мажержак сподели това в Европейската комисия, където обедният брифинг стартира с минута безмълвие в памет на Дафне Каруана Галиция. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР