Европейската комисия планира започването на консултации за преминаване към европейска

...
Европейската комисия планира започването на консултации за преминаване към европейска
Коментари Харесай

ЕК: Минималната заплата да се равнява на 60% от средната във всяка държава в ЕС

Европейската комисия възнамерява започването на съвещания за прекосяване към европейска минимална заплата, която да се равнява на 60% от междинната работна заплата за съответната държава-членка в Европейски Съюз.

Целта на мярката е да се ускори икономическото доближаване сред обособените страни, да се понижи рискът от дъмпинг на заплатите на пазара, както и да бъдат защитени към 110 млн. европейци, изложени на риск от беднотия.

Подобно предложение обаче тормози бизнеса в страните от Централна и Източна Европа, защото смята, че една сходна европейска рамка ще понижи конкурентноспособността им.

Минималната работна заплата на годишна база в страни като Полша, Унгария, Чехия и Словакия не надвишава 5000 евро, до момента в който в България или Румъния сумата е от порядъка на 3500 евро по последни данни на Еврофонд за благосъстоянието на страните в Европейски Съюз, представени от ``El Pais``. На другия полюс са Германия, Франция и Италия, където минималната заплата на годишна основа възлиза над 13 000 евро.

Други страни, като тези от Скандинавия, също имат своите опасения, защото може да се окажат принудени да одобряват механизъм, който е непознат на трудовата им традиция, а други пък се притесняват, че европейската рамка ще унищожи системата, която работи с положителни резултати.

" Целта на плана не е да има единна минимална работна заплата за Европейски Съюз ", обясниха от Европейската комисия, уточнявайки, че задачата в действителност е страните ``да вземат поради най-хубавите практики, прилагани на всяко място`` в Общността.

Ако концепцията на Европейска комисия се осъществя, то в България минималната работна заплата би станала към 760 лв../ econ.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР