Европейската комисия планира да въведе въглероден граничен данък, който има

...
Европейската комисия планира да въведе въглероден граничен данък, който има
Коментари Харесай

Как би изглеждал въглеродният граничен данък на ЕС и кой ще бъде засегнат?

Европейската комисия възнамерява да вкара въглероден граничен налог , който има за цел да отбрани европейските производители на стомана и други промишлености от по-евтин импорт от страни, които не ползват прецизни политики за отбрана на околната среда, осведоми " Ройтерс ".

В сряда ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен, която пое властта от 1 декември, ще разкрие детайлности за " Зелената договорка " - регулации, които фрапантно би трябвало да понижат въглеродните излъчвания в 28-те страни членки.

Пакетът ще включва предложение за приемане на механизъм за въвеждане на въглероден граничен налог , който ще подбере секторите до 2021 година, съгласно изминал в общественото пространство документ на Комисията, макар че към момента се работи по детайлите.

Планът в началото може да бъде тестван в промишлености , свързани с производството на стомана, цимент и алуминий, написа във втори документ на Европейски Съюз.

Но предлагането евентуално ще бъде изправено пред правни, стопански и политически спънки.

Данък върху вноса

Според този вид вносителите на стомана, алуминий и други артикули с висок въглероден отпечатък ще би трябвало да купуват въглеродни квоти , както производителите в Европейски Съюз вършат в сходство със Система за търговия с квоти за излъчвания на парникови газове на Общността.

Това ще докара до въвеждане на налог върху импорт и увеличение на цената на вносните артикули , което ще ускори конкуренцията на метали и други артикули, създавани в Европейски Съюз.

Целта е да се отговори на " въглероден теч " , засягащ промишленостите на Европейски Съюз вследствие на по-евтин импорт от страни , които не ползват строги правила в битката против климатичните промени.

Такъв ход обаче може да е в нарушаване на разпоредбите на Световната комерсиална организация (СТО), които изискват равноправно отношение и без дискриминация сред вътрешни и непознати производители.

Въглероден налог в Европейски Съюз

Спазването на разпоредбите на СТО може да бъде по-лесно, в случай че данъкът върху вноса се съчетае с въглероден налог върху всички артикули, в това число и създадените в Европейски Съюз.

При този вид казусът с въглеродния теч може да бъде позволен , тъй като непознатите производители ще заплащат по-високи налози, в случай че замърсяват повече от другите производители.

Но производителите в Европейски Съюз ще бъдат изправени пред проблеми - ще се повиши цената на износа им, което ще ги направи по-малко конкурентоспособни в чужбина. Това може да окаже голямо въздействие върху някои браншове. Производителите на стомана в Европейски Съюз да вземем за пример изнасят повече от 10% от продукцията си.

Такъв налог в Европейски Съюз също ще би трябвало да бъде утвърдено единомислещо от всички страни членки на Европейски Съюз за разлика от множеството решения, които се вземат с болшинство. В предишното имаше несполучливи опити да се вкарват налози в Европейски Съюз, защото държавните управления не са склонни да трансферират данъчна власт на Брюксел.

Реформиране на Системата за търговия с квоти за излъчвания на парникови газове

При всяка от тези варианти ще е належащо да се реформира Системата за търговия с квоти за излъчвания на парникови газове, която сега подсигурява благосклонно отношение към енергийно интензивните браншове, които срещат проблеми при конкуренцията си с импорт от страни, които не постановат строги правила за запазване на околната среда.

Според регулациите на Европейски Съюз стоманата, мините и циментът са измежду секторите в Общността, които се възползват от безвъзмездни въглеродни квоти до 2030 година

С нов въглероден налог тези изключения ще би трябвало да бъдат отстранени. Производителите в Европейски Съюз се притесняват, че могат да изгубят съществуващата финансова помощ в подмяна налагане на налог на съперниците, който може да бъде оспорен в СТО и може да докара до ответни ограничения от страна на Съединени американски щати и други търговски сътрудници.

Последователност

Комисията алармира, че въглеродният налог ще бъде въведен като част от по-голям обзор на Системата за търговия с квоти за излъчвания на парникови газове, само че не е ясно дали двете промени ще бъдат прокарани по едно и също време.

Представители на Европейски Съюз разясняват, че въглеродният налог ще влезе в действие след обзор на Системата за търговия с квоти за излъчвания на парникови газове, което значи увеличение на въглеродната цена, която сега е към 25 евро за звук. Вдигането на цената ще бъде реализирано посредством орязване на безвъзмездни въглеродни квоти и разширение на обсега на Системата за търговия с квоти за излъчвания.

Комисията ще предложи включване на корабната промишленост в Системата за търговия с квоти за излъчвания и понижаване на безплатните квоти за самолетните компании от юни 2021 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР