Европейската комисия планира да разреши по-големи субсидии за предприятия, инвестиращи

...
Европейската комисия планира да разреши по-големи субсидии за предприятия, инвестиращи
Коментари Харесай

Еврокомисията ще разреши по-големи държавни субсидии за зелени технологии

Европейската комисия възнамерява да позволи по-големи дотации за предприятия, инвестиращи във възобновима сила и технологии за понижаване на въглеродните излъчвания, в това число потреблението на данъчни облекчения, сочи план на проект, представен от " Файненшъл таймс " и БНР.

Този ход на Брюксел в отговор на Закона за понижаване на инфлацията в САЩ  е ориентиран към в допълнение разхлабване на краткотрайния режим на държавна помощ, който е в действие от разгара на пандемията от Covid-19. Крайната дата за сходно разхлабване на режима за даване на държавна помощ към момента не е контрактувана.

Страните членки са разграничени по въпроса дали и за какъв брой време да се разрешават сходни облекчителни правила. Някои страни, в това число Нидерландия и Дания, предизвестяват, че по този метод се рискува да се трансформират равнопоставените условия, като непропорционално се подкрепят богатите страни да наливат пари в техните компании.

В предлагането се споделя, че ще разреши по-голяма помощ за технологии и възобновими енергийни източници отвън тези, които към този момент са избрани от актуалните закони на Европейски Съюз за възобновима сила, в това число за зелен водород и биогорива. Европейската комисия също по този начин ще разреши повече данъчни облекчения, които са и главен тласък в проекта на Съединени американски щати на стойност 369 милиарда $ за поддръжка на зеления преход.

" Разпоредбите по отношение на данъчните облекчения биха разрешили на страните членки да съгласуват националните си фискални тласъци с обща скица и по този метод да предложат по-голяма бистрота и предвидимост на бизнеса в целия Европейски Съюз “, се показва в предлагането на Европейска комисия.

Брюксел също по този начин има намерение да опрости и форсира утвържденията за планове от общ европейски интерес, включващи няколко страни, и ще сложи общи цели за зелен индустриален потенциал до 2030 година.

Изчислено е, че промишлеността би трябвало да влага 170 милиарда евро до 2030 година в предприятия за произвеждане на слънчева и вятърна сила, в акумулатори, термопомпи и зелен водород.

Предложението ще бъде оповестено в сряда след вътрешни диспути в Комисията и към момента може да настъпят промени, отбелязва " Файненшъл таймс ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР