Европейската комисия „оценява положително продължаващите усилия и решимост на България“

...
Европейската комисия „оценява положително продължаващите усилия и решимост на България“
Коментари Харесай

ЕК с положителен доклад за България, прекратява частично наблюдението


Европейската комисия „ прави оценка позитивно продължаващите старания и решителност на България “ по осъществяване на рекомендациите за правосъдна промяна, битката с корупцията и проведената престъпност. Това съобщи първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс при представянето на най-новия отчет на Европейска комисия по отношение на стъпките, подхванати от България в осъществяване на поетите от нея задължения във връзка с правосъдната промяна, битката с корупцията и проведената престъпност в подтекста на механизма за съдействие и инспекция (МСП).

Тимерманс съобщи, че „ в отчета се регистрира, че България продължава да отбелязва постоянен прогрес в осъществяването на окончателните рекомендации, които отправихме през януари 2017 г “. „ Убеден съм, че в случай че актуалната позитивна наклонност продължи и в случай че напредъкът се резервира трайно и необратимо, процесът по МСП за България може да бъде завършен преди края на мандата на актуалната Комисия “.

В днешния отчет се преглежда напредъкът, маркиран през последната година, предвид на осъществяването на 17-те дефинитивни рекомендации, отправени от Комисията в отчета от януари 2017 година, и се правят оценка позитивно продължаващите старания и решителност на България в осъществяването на тези рекомендации. Комисията е уверена, че в случай че задържи актуалната позитивна наклонност, страната ще съумее да извърши всички оставащи рекомендации и надлежно оставащите индикатори. Това ще даде опция процесът по МСП за България да завърши преди края на мандата на актуалната Комисия — в сходство с насоката, изразена от ръководителя Жан-Клод Юнкер при започване на мандата му, заяви пресофисът на Европейска комисия.

През дванадесетте месеца след последния отчет от ноември 2017 година България продължи да поставя старания за осъществяване на рекомендациите, отправени в отчета от януари 2017 година Комисията смята, че няколко рекомендации към този момент са изпълнени, а редица други са напълно покрай стадия на осъществяване. Въз основа на това три от шестте индикатора (за независимостта на правосъдната власт, законодателната рамка и проведената престъпност) могат да се смятат за краткотрайно прекъснати. От Комисията се изисква наблюдението да продължи, с цел да се удостовери тази оценка, защото в някои случаи дейностите са в ход.

Комисията има вяра, че България ще продължи напъните си за промени и ще бъде в положение да извърши всички оставащи рекомендации. Тя ще продължи да следи от близко напредъка и ще направи спомагателна оценка на постигнатите резултати преди края на сегашния си мандат. Комисията чака, че с това процесът по МСП за България ще бъде завършен. За да реализира тази цел, България се приканва да продължи да следва актуалната позитивна наклонност, ориентирана към осъществяването на всички оставащи рекомендации.

За Румъния Европейска комисия показва, че има оттегляне от досегашните промени, изключително в правосъдната система.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР