Европейската комисия откри наказателна процедура срещу Полша заради един от

...
Европейската комисия откри наказателна процедура срещу Полша заради един от
Коментари Харесай

ЕК с ултиматум към Полша, Варшава: Нямате правомощия тук

Европейската комисия откри наказателна процедура против Полша поради един от противоречивите закони за правосъдната промяна в страната.

Става въпрос за Законът за общите полски съдилища. Според Европейска комисия той дава право на министъра на правораздаването да назначава и уволнява ръководителите на общите съдилища, което не подхожда на европейските правила за разделяне на управляващите.

Полша въстана

Анализатор от Съединени американски щати: Полша е по-опасна за Европейски Съюз от Брекзит

Европейски Съюз предприе невиждани ограничения против Полша

"Новите правила разрешават на министъра на правораздаването да упражнява въздействие над обособените съдии посредством неразбираемите критерии за удължение на техните мандати, с което се подкопава правилото за несменяемост на съдиите ", акцентират още от Европейска комисия.

Със закона се вкарва и възраст на пенсиониране на магистратите - 60 години за дамите и 65 за мъжете, което съгласно комисията е дискриминационно.

Това е поредна мярка на Европейски Съюз против правосъдната промяна, осъществявана от държавното управление на партията "Право и правдивост " в Полша. Според европейските институции, новите закони ще слагат правосъдната система в директен надзор на политическата власт.

Ако текстовете не бъдат оттеглени до един месец се плануват финансови наказания за страната.

По-рано през тази седмица зам.-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс разгласи, че в случай че до септември Варшава не влезе в разговор с европейските институции по отношение на промените, може да бъде задействан Член 7 от Договора за Европейски Съюз.

Той планува

процедура, с която се лишава правото на глас на съответната страна в границите на Европейския съвет -

събранието на водачите на страните в Съюза, където се дефинират най-важните общи политически направления.

"ЕК прави старания да потвърди, че е има пълномощия по въпроси, по които явно няма ", сподели Кшищоф Шчерски, шеф на канцеларията на президента Анджей Дуда.

Mass protests continue across #Poland as controversial court reform nears passagehttps://t.co/GI05jY2HFN pic.twitter.com/xHljrjcB5m
— Doc (@mch7576) July 23, 2017
В началото на тази седмица Дуда наложи несъгласие върху гласуването на два от противоречивите правосъдни закони, само че не и върху този за общите съдилища.

Същевременно самата правосъдна промяна провокира следващите огромни митинги във Варшава и други градове против държавното управление на "Право и правдивост ", което доста хора виждат като властническо.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР