Европейската комисия отказва да финансира довършаването на газопровода MidCat, който

...
Европейската комисия отказва да финансира довършаването на газопровода MidCat, който
Коментари Харесай

ЕК оставя без финансиране нов газопровод между Испания и Франция

Европейската комисия отхвърля да финансира довършаването на газопровода MidCat, който би свързал Иберийския полуостров с Франция посредством Пиринеите. Аргументът на Брюксел е, че " планът не е от общ интерес ", заяви БНР.

Говорителят на Европейска комисия Тим Макфий посочи, че съгласно новото законодателство по отношение на енергийната инфраструктура плановете, учредени на изкопаеми горива като газ, не могат да бъдат финансирани с европейски средства. В сходство със „ Зеления пакт “ на Европейски Съюз към този момент ще се финансират с европейски средства планове за транспорт или предпазване на водород, само че не и единствено на природен газ. Според Макфий обаче всяка нова инвестиция, свързваща терминалите за полутечен природен газ на Иберийския полуостров с европейската газова мрежа посредством инфраструктури, " готови за водород ", би могла да " способства за по-нататъшно нашарване на предлагането на газ на вътрешния пазар ".

Испанският трети вицепремиер и министър на екологичния преход Тереза Рибера предложи продължение на дебата с Брюксел, защото MidCat би могъл да придвижва и газ, и водород, стига да се преодолее съпротивата на Франция.

Еманюел Макрон сподели в понеделник, че Франция няма да взе участие в довършването на газопровода, защото съгласно него останалите два, които свързват двете страни, не работят с цялостен потенциал, а се употребяват едвам на 53 %. Разговорите по тематиката ще продължат в петък, когато по самодейност на чешкото председателство енергийните министри от общността се събират на изключителна среща в Брюксел.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР