Европейската комисия отхвърли опасенията, че назначаването на Мартин Зелмайер за

...
Европейската комисия отхвърли опасенията, че назначаването на Мартин Зелмайер за
Коментари Харесай

Еврокомисията настоя, че назначаването на генералния й секретар не е било "преврат"

Европейската комисия отхвърли опасенията, че назначението на Мартин Зелмайер за общоприет секретар на институцията е нарушило разпоредбите за личния състав на Европейски Съюз, съобщи " Политико ".

Изключително бързото издигане на Зелмайер до най-висш служител в институцията, провокира стихия в Брюксел. Мнозинството членове на Европейския парламент прикани Еврокомисията да преразгледа назначението, а омбудсманът не Европейски Съюз стартира следствие след официлни тъжби на евродепутати.

В отговор на изказване на евродепутатите, че издигането на Зелмайер може да бъде обсъждано като деяние, наподобяващо прелом, Брюксел предложи разбор, който обаче е малко евентуално да охлади пристрастеностите: " Превратът се дефинира като " ненадейно, насилническо и нелегално лишаване на властта от държавното управление ", в което се следи " нелегално и очевидно лишаване на страната от военни и други елити в границите на държавния уред " ".

Еврокомисията " не схваща по какъв начин решение на Колежа на комисарите, препоръчано от ръководителя и подкрепено единомислещо от всички членове на Комисията, може да бъде съпоставено с деяние, наподобяващо прелом ", се споделя още в известието.

Според него " Комисията не е съгласна, че доверието на гржданите на Европейски Съюз е било наранено, и това изказване не е подкрепено от последните изследвания на " Евробарометър. " Те демонстрират, че доверието в Европейската комисия се е нараснало с 4% през предходната година, като 46% от интервюираните имат доверие в институцията против 39% на противоположното мнение.

Киритиките против назначението на Зелмайер не са оправдани и Еврокомисията няма да одобри вътрешна процедура, осъществена в цялостно сходство с разпоредбите за личния състав на Европейски Съюз, да бъде считана за уронваща доверието в Европейски Съюз, се показва още в известието.

Критиките

Доскорошният шеф на кабинета на Жан-Клод Юнкер беше назначен за заместник-генерален секретар, а по-късно и за общоприет секретар в границите на един и същи ден. Процедурата за назначение на общоприет секретар, най-висшия чиновник в Еврокомисията, беше извършена по този начин, че други претенденти нямаха опцията да вземат участие, се показва в резолюция на Европарламента.

Евродепутатите означават, че Зелмайер е бил повдигнат за четири години на пет следващи равнища в йерархията, като всекидневно сред две следващи покачвания с едно равнище се изискват най-малко две години. Евродепутатите заключават, че Зелмайер и ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер са знаели още през 2015 година, че тази година досегашният общоприет секретар Александър Италианер следва да се отдръпна, само че все пак не е била проведена транспарантна и открита за други участници процедура за определянето на заместител.

В деня на покачването на Зелмайер еврокомисарите не са били авансово предизвестени с включване на тази точка в дневния ред на седмичното им съвещание.

В резолюцията се отбелязва, че Зелмайер е положил изпит за длъжността, без да бъде воден протокол. Европейският парламент показва отчаяние, че нито един еврокомисар не наподобява да е сложил под въпрос това изненадващо предопределение, нито е изискал отлагането и разискването на това решение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР