Европейската комисия отчита позитивно, че Стратегическият план (СП) на България

...
Европейската комисия отчита позитивно, че Стратегическият план (СП) на България
Коментари Харесай

ЕК за Стратегическия план на България: Добре балансиран набор от интервенции, насочени към посрещане на многобройните потребности на селскостопанския сектор

Европейската комисия регистрира положително, че Стратегическият проект (СП) на България е основан на обстоятелства за идентифициране на проблемите и взетите решения, както и добре уравновесен набор от интервенции, ориентирани към посрещане на многочислените потребности на селскостопанския бранш и селските региони в България. Това се споделя в ревюто от 57 страници на Европейската комисия, включващо мненията по показания Стратегически проект за развиване на земеделието и селските региони в България за интервала 2023-2027 година, получени на 23 май 2022 година в Министерство на земеделието. Това е стадий от процедурата по утвърждение на стратегическите проекти, посочен в член 118, параграф 3 от Регламент (ЕС) 2021/2115.

Европейската комисията дава констатации и мнения във връзка с: стратегическата устременост на плана; насърчаването на образован, конкурентоспособен, резистентен и диверсифициран селскостопански сектор; подпомагането и укрепването на околната среда; укрепването на социално-икономическата конструкция на селските райони; стимулирането и шерването на познания, нововъведенията и цифровизацията в селското стопанство и селските региони, както и приноса за реализиране на задачите на Зеления пакт.

В подтекста на рецесиите в региона на опазването на климата, биологичното многообразие, политическата обстановка в Украйна, повишението на цените на суровините, на напред във времето се слага неразривната връзка сред дейностите по опазването на климата и обезпечаването на продоволствената сигурност.

Чрез изпращането на мненията си, Комисията отваря структуриран разговор с националните органи в процеса по одобряването на СП за ОСП.

Към момента екипът на Министерство на земеделието, взел участие в създаването на Стратегическия проект за България, проучва постъпилите от Европейска комисия мнения, като в границите на идващите седмици ще стартират и двустранните срещи със службите на Европейска комисия. Предстои работен развой в рамките, на който Министерство на земеделието ще даде на Комисията цялата нужна спомагателна информация и по целенасоченост ще бъде осъществена актуализация на оферти проект.

В рамките на тези срещи, ще бъдат детайлно коментирани и обсъждани и постъпилите мнения и рекомендации от страна на Европейска комисия, като Министерство на земеделието ще има опция да показа своята позиция във връзка с обособените детайли и интервенции включени в СП, а Европейска комисия ще показа и разяснителна информация, както и насоки свързани с бъдещата работа по СП.

Паралелно с това Министерството на земеделието продължава с провеждането на тематичните работни групи за създаването на Стратегическия проект със заинтригуваните страни и браншовите организации в рамките, на които ще се показват постъпилите мнения от Европейска комисия, както и мненията от заинтригуваните страни в процеса на публичното разискване на Стратегическия проект и напредъка по тяхното отразяване, вследствие на полемиките с Европейска комисия.

Срокът за одобряването на всеки стратегически проект по ОСП е шест месеца след представянето му от съответната страна членка.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР