Европейската комисия отчете днес, че в последните месеци контактите с

...
Европейската комисия отчете днес, че в последните месеци контактите с
Коментари Харесай

Брюксел настоя за незабавен напредък по въпроса с визите за САЩ

Европейската комисия регистрира през днешния ден, че в последните месеци контактите с Вашингтон са зачестили по въпроса с визовата взаимност, само че настоя за неотложен прогрес. Съединени американски щати към момента изискват визи за жители на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния, съобщи Българска телеграфна агенция.

През последните две години и половина броят на случаите, в които липсва взаимност, беше понижен доста. Наскоро беше реализирана цялостна визова взаимност с Канада, откакто страната отстрани визовите условия за румънски и български жители от 1 декември, отбелязва комисията.

Допълва се, че към този момент всички жители на Европейски Съюз пътуват без визи до Австралия, Бруней и Япония. Така Съединени американски щати остават единствената страна от листата на страните с безвизов режим с Европейски Съюз, която изисква визи за някои жители на Общността.

Еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и поданството Димитрис Аврамопулос разяснява, че постигнатата цялостна визова взаимност с Канада демонстрира, че дипломатическите старания и трайният ангажимент дават резултат.

Заедно с петте наранени страни от Европейски Съюз ще продължим да действаме по същия метод със Съединени американски щати. Решени сме да създадем всичко по силите си, с цел да може всички жители на Европейски Съюз да пътуват без визи. Необходим е неотложен прогрес и чакаме от нашите американски сътрудници да работят в тясно съдействие с нас, с цел да бъде даден подтик на този развой, добави той, представен в известие на Еврокомисията.

През последните седем месеца контактите със Съединени американски щати на политическо и техническо ниво зачестиха. Комисията към този момент не обмисля да предложи краткотрайното връщане на визовия режим за жителите на Съединени американски щати, " защото това би било непродуктивно ". Тази позиция може да се преразгледа според от бъдещото развиване, прецизират от Брюксел.

Комисията отбелязва, че през юни еврокомисарят Аврамопулос и заместник-министърът по вътрешната сигурност на Съединени американски щати Илейн Дюк в взаимно изказване дадоха заричане да усилят напъните си за реализиране на цялостна визова взаимност сред Европейски Съюз и Съединени американски щати. През септември се състоя среща сред Еврокомисията, Съединени американски щати и петте наранени страни за разискване на техническите въпроси във връзка с оставащите условия за анулация на визовия режим.

Брюксел ще продължи да следва своя дипломатически метод за реализиране на цялостна визова взаимност. Срещата на високопоставени чиновници от службите за правораздаване и вътрешни работи на 27-28 февруари следващата година и срещата на министрите на правораздаването и вътрешните работи ЕС-САЩ през май ще обезпечат опция за в допълнение ускорение на напредъка, се показва в известието. До идната есен Комисията ще рапортува на евродепутатите и на Съвета на Европейски Съюз за развиването по въпроса.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР