Европейската комисия отчете, че България все още не изпълнява две

...
Европейската комисия отчете, че България все още не изпълнява две
Коментари Харесай

ЕК: България още не изпълнява критериите за присъединяване към еврозоната

Европейската комисия регистрира, че България към момента не извършва две от условията за присъединение към еврозоната.

Нашата страна не дава отговор на индикаторите за непоклатимост на цените и за законодателство, напълно съобразено с разпоредбите на Европейски Съюз. Комисията разяснява, че у нас инфлацията на потребителските цени е неравномерна, написа Българска телеграфна агенция.

България не извърши условието за ценова непоклатимост — заради междинен % на инфлация от 5,9 %, акцентира „ Политико” в материал по тематиката.

Най-новите данни за нашата страна демонстрират висока инфлация, породена от растежа на цените на силата. Очакванията са в идващия отчет следващата година да се регистрира позитивна смяна, тъй като инфлационният напън се приема за краткотраен и се планува да спадне сензитивно. По тази причина няма упования за в допълнение закъснение на нашата страна по пътя към въвеждането на еврото.

За разлика от България, Хърватия е подготвена да вкара еврото от 1 януари следващата година. Така тя ще стане 20-ият член на Европейски Съюз, който приема единната валута. Очаква се решението да бъде публично утвърдено от столиците на Европейски Съюз на 12 юли, откакто водачите дадат политическо утвърждение на срещата на върха през юни и Европейският парламент подпише при започване на юли.

В отчета се показва, че Швеция, Румъния, Полша, Унгария и Чехия също още не отговорят на условията за приемане в еврозоната.

Изисквания за влизане в клуба

Европейска комисия и ЕЦБ имат взаимна задача да оценят готовността на страните от Европейски Съюз да се причислят към еврозоната по отношение на редица правни и стопански критерии. Оценката също по този начин преглежда интеграцията на страните с еврозоната.

Държавите би трябвало да имат 12-месечен междинен % на инфлация под този на трите най-хубави резултати в Европейски Съюз, плюс марж от 1,5 процентни пункта. В оценката си Комисията употребява Финландия, Франция и Гърция, като даде референтна стойност от 4,9 %. Държавите с 1,5 процентни пункта под междинния за Европейски Съюз % на инфлация за 12 месеца се смятат за изключителни и са изключени от този индикатор. Изключени са Малта и Португалия, които имат % с 2,2 и 1,7 процентни пункта по-нисък от междинния за Европейски Съюз от 4,4 %, надлежно.

Освен това страните би трябвало да имат дълготрайни лихвени проценти под същите най-хубави резултати, плюс марж от 2 процентни пункта, което дава пример от 2,6 %. Те също по този начин би трябвало да покажат относителна непоклатимост на обменния курс и да съблюдават Европейския механизъм за обменен курс II на блока в продължение на две години, като в същото време се пазят от по този начин наречената процедура за несъразмерен недостиг.

И най-после, страните би трябвало законово да подсигуряват независимостта на своята централна банка и да забранят паричното финансиране.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР