Европейската комисия официално върна на България Плана за възстановяване с

...
Европейската комисия официално върна на България Плана за възстановяване с
Коментари Харесай

ОФИЦИАЛНО! ГРЪМОВЕН СКАНДАЛ: ЕК ни върна Плана за възстановяване с 44 страници критики

Европейската комисия публично върна на България Плана за възобновяване с рецензии в 43 точки. От Комисията показват, че в плана липсват ясни и безапелационни законови задължения за декарбонизация на стопанската система.

Необходими са и дейности за извеждане от употреба на някои от най-замърсяващите въглищни централи. Според Комисията, България не е направила задоволително, с цел да потвърди, че следва автомобилният превоз у нас да се съобрази с изискванията на " зелената договорка ".

Трябват и повече съответни дейности за върховенството на закона, в това число посредством гарантиране отчетността на основния прокурор.

Документът, който е 44 страници, изяснява дипломатично къде би трябвало да се поправят родните специалисти.
свързани новини72821преди 6 часа68984преди 20 часа
Забележките обаче значат единствено едно - до края на годината страната ни няма да получи никакви средства по Плана.

Комисията предизвестява да спрем да правим така наречен кроссубсидиране в границите на една енергийна група. Това на процедура значи предизвестие, че БЕХ не може да продължава да налива пари в Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ". Изключение може да бъде направено само, в случай че кросфинансирането е подчинено на задачите на " Зелената договорка ".

Остава проблем и отчетността на основния прокурор, като Европейска комисия регистрира напредъка в Плана, само че желае " нужни спомагателни стъпки " за мярката, която ще подсигурява неговата отченост и наказателната отговорност на основния прокурор.

Експертите на Брюксел желаят да се зададат по-конкретни дати и цели за осъществяване на промените, да се разпишат в детайли другите стадии, да се изясни желаното финансиране.

Еврокомисията оповестява на родните политици, че не може да откри сходство сред правилото " да не се нанася щета " с проектите за вложения с мощности, работещи с газ. Според Европейска комисия проектите ни за въвеждане в употреба на повече въобновяеми източници и водород са неразбираеми и неамбициозни.

Обърното е внимане на пригодяването на съществуващите газопроводи към опция за транспорт на водород. Оказва се, че родните управляващи не са дали никакви гаранции за това, че този план ще се извърши, нито пък по кое време тъкмо ще стане това.
Отделена е цяла глава на проблемите при определянето на оценките за бъдещите разноски, предварителните оценки и цената на плановете. Европейска комисия споделя, че " методологията, употребена за установяване на общите разноски, не постоянно е налична или ясно разбираема. " Направена е и забележка, че в проекта са включени разноски, които не могат да бъдат финансирани с този инструмент на Европейски Съюз.

Неколкократно комисията е поискала да се показват " достоверни проекти и прогнози " за родните декарбонизационни проекти.

Експертите на Европейска комисия не са били уверени, че страната ни подсигурява, че няма да опита да употребява двойно финансиране, т.е. - да припокрива финансирането и през проекта и през оперативните стратегии.

Европейска комисия желае от България да потвърди - документално с автограф и щемпел, че показаните планове са били доказани от Изпълнителната организация " Одит на фондовете на Европейски Съюз ", каквото изказване явно сме създали.

Критики има даже по параграфите за тъждество сред половете и равни благоприятни условия за всички. Там да вземем за пример Комисията пита България за какво проектът не адресира съответно провокациите със общественото включване на ромите в обществото и проблемите с достатъпа до опазване на здравето на тази група.

Критики има във връзка с превоза. България, явно съгласно Комисията, не е направила задоволително, с цел да потвърди, че следва автомобилният превоз у нас да се съобрази с изискванията и задачите на " Зелената договорка ". Този проблем бе явен още при изращането на Плана, а през днешния ден КОмисията желае повече зарядни станции за електрически автомобили, повече воден и жп превоз, проект за по-малко потребление на коли на дизел и бензин.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР