Европейската комисия официално предложи помощ на България и другите страни

...
Европейската комисия официално предложи помощ на България и другите страни
Коментари Харесай

ЕК официално ни предложи финансова подкрепа за присъединяване към Еврозоната

Европейската комисия публично предложи помощ на България и другите страни от Европейски Съюз, които желаят да се причислят към Еврозоната.

Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер изрази подготвеност Европейска комисия да поддържа България в тази посока механически, финансово и със препоръки.

Йотингер означи, че за тази цел Европейски Съюз разполага със ресурс от 140 милиарда евро, които ще бъдат предоставени при нужда разполагаем на страните, искащи да вкарат общата валута. Той разясни, че посочената сума ще бъде разполагаем в идващите пет, седем или повече години.

Еврокомисарят посочи, че формалното предложение по този въпрос ще бъде направено от Европейска комисия следващата година. Той разяснява тематиката на конференция за представянето на нови оферти за икономическо ръководство.

Общата цел на така наречен пътна карта за деяние за задълбочаване на европейския Икономически и паричен съюз е да се подобрят единството, успеваемостта и демократичната отчетност на европейския Икономически и паричен съюз до 2025 година.

Задълбочаването на Икономическия и паричен съюз (ИПС) е средство за постигането на избрана цел - повече работни места, стопански напредък, вложения, обществена правдивост и макроикономическа непоклатимост, се показва в известието на Европейска комисия.

Единната валута дава отбрана и благоприятни условия за европейците, а мощната и устойчива Еврозона е от значително значение за страните, които членуват в паричния съюз и в Европейски Съюз, разяснява Йотингер.

През последните години бяха осъществени значими институционални промени за подсилване на ИПС в Европа, само че структурата му към момента е незавършена. Днешната пътна карта отразява оставащите провокации и обрисува пътя напред, означи той.

Икономическата и финансовата рецесия, която засегна съществено Европа, не стартира в еврозоната, само че разкри нейни институционални недостатъци. Почти 10 години по-късно, с помощта на решителните старания на всички нива, в Европа се следи устойчиво възобновяване с стопански напредък във всички страни от Европейски Съюз. Безработицата е на най-ниското си ниво от 2008 година. Доверието в стопанската система е на най-високото си равнище от 2000 година Подкрепата измежду европейците за единната валута е също на най-високото си равнище от нейното въвеждане.

Това дава опция за задълбочаване на европейския ИПС. Следващите 18 месеца следва да се употребяват, с цел да се подхващат нужните стъпки. В тази връзка

Европейска комисия предлага четири съществени начинания:

Предложение за основаване на Европейски паричен фонд (ЕВФ), учреден на правната уредба на Европейски Съюз и построен върху добре откритата конструкция на Европейския механизъм за непоклатимост (ЕМС). През последните години ЕМС изигра решаваща роля за поддържане на стабилността на еврозоната с оказването на помощ на страните в Европейски Съюз да възстановят или запазят достъпа си до пазарите на държавни облигации. ЕВФ ще се основава на архитектурата на ЕМС, като неговите сегашни финансови и институционални структури ще бъдат непокътнати, в това число когато става въпрос за ролята на националните парламенти.

Така той ще продължи да подкрепя страните от еврозоната в затруднено финансово състояние. ЕВФ ще обезпечи общ защитен механизъм за Единния фонд за преструктуриране и ще работи като заемодател от последна инстанция за улеснение на проведеното преструктуриране на неплатежоспособните банки.

Предвидени са също по-бързо взимане на решения при незабавни случаи и по-пряко присъединяване в ръководството на стратегиите за финансова помощ. ЕВФ може да създаде нови финансови принадлежности, да вземем за пример в поддръжка на благоприятни условия за стабилизация.

Предложение за включване на наличието на Договора за непоклатимост, координиране и ръководство в правната рамка на Европейски Съюз, като се вземе поради нужната еластичност, заложена в Пакта за непоклатимост и напредък, и регистрирана от Европейска комисия от януари 2015 година. През 2012 година подписалите предлагането 25 страни от Европейски Съюз поеха правно обвързване да включат наличието на контракта в общностното законодателство в период от пет години след влизането му в действие, т.е. 1 януари 2018 година. Европейският парламент също прикани за това. Предложението включва в общностното законодателство главните детайли от контракта, с цел да се поддържат постоянните фискални рамки на национално ниво. То е в цялостно сходство с настоящите правила, избрани в първичното и вторичното законодателство.

Съобщение за нови бюджетни лостове за устойчива еврозона в нормативната уредба на Европейски Съюз: Очертани са четири характерни функционалности:

a) поддръжка на страните за структурни промени посредством средство за реализиране на промени и техническа помощ при поискване;

б) специфичен механизъм за доближаване на страните по пътя им към въвеждане на еврото;

в) защитен механизъм за банковия съюз посредством ЕВФ/ЕМС, който ще бъде контрактуван доникъде на 2018 година и наведен в деяние до 2019-а;

г) функционалност за стабилизация за опазване на нивата на вложенията при положение на огромни асиметрични разтърсвания.

Комисията ще показа нужните начинания през май следващата година в подтекста на предложенията за бюджета на Европейски Съюз след 2020 година За интервала 2018Ч2020 година Европейска комисия предлага да се укрепи Програмата за поддръжка на структурните промени посредством удвояване на средствата за действия за техническа поддръжка (до 300 милиона евро до 2020 г.). Комисията предлага новият инструмент за промени да бъде изпитан в първична фаза. Европейска комисия предлага целенасочени промени на Регламента за общоприложимите разпореждания, с който се уредят европейските структурни и капиталови фондове (ЕСИФ), с цел да се разширят опциите за потребление на част от техния ресурс за осъществяване в поддръжка на контрактувани промени.

Изброяват се вероятните функционалности на европейски министър на стопанската система и финансите, който би заемал поста на заместник-председател на Европейска комисия и ръководител на Еврогрупата, както е допустимо според настоящите контракти на Европейски Съюз. Като сплотява съществуващите отговорности и експертни знания, тази нова служба ще увеличи съгласуваността, ефикасността, прозрачността и демократичната отчетност на основаването на икономическите политики в Европейски Съюз и в еврозоната, при цялостно ценене на националните пълномощия. Постигането на общо схващане за ролята на министъра доникъде на 2019 година ще разреши основаването на поста при съставянето на идната Европейска комисия. Еврогрупата би могла по-късно да реши да избере министъра за собствен ръководител за два поредни мандата.

Ново изследване на Евробарометър за еврозоната, показано през днешния ден, демонстрира, че 64 % от далите отговор възприемат еврото като нещо положително за тяхната страна.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР