Европейската комисия одобри за възстановяване и устойчивост на България, по

...
Европейската комисия одобри за възстановяване и устойчивост на България, по
Коментари Харесай

Европейската комисия одобри Плана за възстановяване, по който България ще получи 12 млрд. лева

Европейската комисия утвърди за възобновяване и резистентност на България, по който страната чака да получи над 12 милиарда лв.. Това беше обявено в четвъртък по време на посещаване на председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в София.

Планът за възобновяване на България беше върнат няколко пъти за преправяне. Основните забележки бяха в областите на енергетиката и върховенството на правото. България е 23-ата страна в Европейския съюз (ЕС), чийто проект е утвърден от Европейската комисия, сподели Урсула фон дер Лайен в четвъртък.

„ Това е извънреден проект “, сподели Фон дер Лайен на конференция. „ Планът на България дава отговор на изискващите критерии, които дружно установихме. Той комбинира вложения в зеления и цифровия преход с промени във връзка с структурните провокации, които имаме. “

„ Този проект е работещ, новаторски и в действителност ще финансира смяната в България “, сподели министър председателят Кирил Петков .

Планът за възобновяване и резистентност е наложително изискване, с цел да може България да получи достъп до 6,3 милиарда евро (12,3 милиарда лева) по европейския Механизъм за възобновяване и резистентност. Той цели да подкрепи икономическото възобновяване на Европейски Съюз след пандемията от COVID-19. Тази сума се равнява на 10% от брутния вътрешен артикул (БВП) на България, сподели Кирил Петков.

Преди България да може да получава пари по Плана, той би трябвало да бъде утвърден от всички страни членки. Срокът за това е два месеца.

Основните по предходните версии на Плана за възобновяване на България бяха свързани с неналичието на ясни задължения за отвод от потреблението на въглища, както и неналичието на механизъм за следствието и наказателната отговорност на основния прокурор.

Новият проект за затваряне на въглищните централи, а залага на други планове в енергетиката, които да понижат потребността от въглища.

По отношение на опцията за следствие на основния прокурор, новият проект планува въвеждане на фигурата на арбитър, който краткотрайно ще бъде назначаван за прокурор, когато има данни за допустимо закононарушение, осъществено от основния прокурор и/или неговите заместници.

Председателката на Европейската комисия сподели, че Планът на България дава отговор на целите на Механизма за възобновяване – зелен преход и цифровизация.

Комисията показва, че 59% от парите по Плана ще отидат за ограничения в поддръжка на задачите в региона на климата . Това включва вложения за ускорение на декарбонизацията енергетиката и утрояване на производството на електрическа енергия от възобновими източници до 2026 година Също по този начин и за създаване на потенциал за предпазване на електрическа енергия, понижаване на излъчванията на парникови газове от енергийния бранш с 40% до 2025 година и установяване на рамка за последователното унищожаване на въглищата. Част от парите ще отидат и за саниране на здания и за резистентен превоз.

„ България показа един от най-зелените проекти , които сме одобрявали до момента. Почти 60% от него е в поддръжка на екологосъобразните вложения. Това е забележителен дял и ние го приветстваме “, сподели Фон дер Лайен.

В оценката си Комисията показва още, че 26% от общия размер на парите по проекта ще отидат за ограничения в поддръжка на цифровия преход . Това включва вложения в цифрова съгласуваност, цифрови умения, цифровизация на обществената администрация и на предприятията, както и цифровизация на транспортния и енергийния бранш.

Европейската комисия отбелязва, че проектът включва и ограничения за модернизиране на лечебните заведения и основаване на система за въздушна незабавна помощ, както и за възстановяване на обществените услуги.

„ Това никога не е краят на пътя. Всъщност усиленият труд стартира в този момент, с осъществяването на проекта “, добави председателката на Европейската комисия.

За първи път за възобновяване на 15 октомври 2021 година Това стана, откакто служебното държавно управление преработи проекта, направен от последния кабинет на ГЕРБ. Бившите ръководещи от План за възобновяване, макар че твърдяха, че той е подготвен. Планът импортиран от служебното държавно управление беше върнат със забележки, а кабинетът на Кирил Петков.

Последната и дефинитивна версия на проекта беше в сряда, ден преди визитата на Урсула фон дер Лайен в България.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР