Европейската комисия одобри за употреба в Европейския съюз ново лекарство

...
Европейската комисия одобри за употреба в Европейския съюз ново лекарство
Коментари Харесай

EК одобри ново лекарство за лечение на атопичен дерматит |

Европейската комисия утвърди за приложимост в Европейския съюз ново лекарство за атопичен дерматит на американска биофармацевтична компания.

Терапията е под формата на таблетки и се ползва при възрастни и деца над 12 години, които страдат от умерена и тежка форма на атопичен дерматит. Одобрението е получено на база на резултатите от едно от най-големите регистрационни изследвания Фаза 3 в областта на дерматологията с повече от 2500 пациенти.

Разработен от екип от учени на фармакомпанията АбВи, препаратът Upadacitinib съставлява JAK инхибитор (Янус киназен инхибитор), който е проучван при няколко други имунозависими възпалителни болести с изключение на атопичен дерматит.

Продуктът към този момент е утвърден за приложимост в Европейския съюз и Съединени американски щати при ревматоиден артрит, псориатичен артрит и болест на Бехтерев.

„ JAK- инхибиторите съставляват дребни молекули със характерен прицелен механизъм на деяние и водят до доста облекчение на най-тежките признаци при атопичен дерматит. Те се одобряват под формата на таблетки и потискат тъкмо избрани цитокини (сигнални молекули, които контролират имунитета и възпалителните процеси в организма), тъй че да овладеят процеса на възпалителната реакция и да блокират патологичната свръхреакция. Това успокоява имунната система и спомага за облекчение признаците на болестта “, сподели проф. Алън Ървайн от Тринити Колидж Дъблин, Ирландия, който е един от основните откриватели на новия медикамент.

„ Лекарите се нуждаят от повече лечебни средства, които да им оказват помощ да лекуват и държат под надзор това комплицирано заболяване. Степента и скоростта на изчистване на кожата и облекчение на сърбежа в клиничните изследвания Фаза 3 на Upadacitinib са доста обнадеждаващи. Тези резултати имат капацитет да доведат до по-високи цели в лекуването при пациенти с сдържан и тежък атопичен дерматит “, показа още проф. Ървайн във връзка утвърждението на новата терапия.

Атопичният дерматит е хронично възпалително заболяване, което се демонстрира под формата на обрив, съпроводен със мощен, непрекъснат сърбеж, сухота, напукване, зачервяване и загрубяване на кожата. Симптомите при умерена и тежка форма на болестта са съществени и продължителни.

От сърбеж се оплакват 85% от пациентите, а при 77% е налице мощна кожна болежка или дискомфорт. Част от пациентите развиват съпътстващи болести на дихателната, сърдечно-съдовата, костно-ставната система и други Атопичният дерматит е едно от най-често срещаните дерматологични болести, като към 20 % от пациентите са с умерена и тежка форма.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР