Европейската комисия одобри за България схема в размер на 150

...
Европейската комисия одобри за България схема в размер на 150
Коментари Харесай

Държавна помощ: ЕК одобри схема в размер на 150 милиона евро за подпомагане на МСП

Европейската комисия утвърди за България скица в размер на 150 милиона евро (приблизително 294 милиона лева) в поддръжка на дребните и междинни предприятия (МСП) в подтекста на избухналата пандемия от ковид. Схемата бе утвърдена съгласно Временната рамка за държавната помощ, призната от Комисията на 19 март 2020 г. и променена на 3 април 2020 г.

България уведоми Комисията, като се базира на Временната рамка, за скица за държавна помощ с планиран бюджет в размер на 150 милиона евро (приблизително 294 милиона лева) за поддръжка на предприятия, наранени от избухналата пандемия от ковид.

Съгласно схемата общественото подкрепяне ще бъде под формата на финансови и квазикапиталови вложения.

Схемата, която ще бъде отворена за МСП, осъществяващи активност във всички браншове с някои изключения, избрани от България, има за цел да усъвършенства достъпа до ликвидност на тези предприятия, които са най-силно наранени от икономическото влияние на избухналата пандемия от ковид, като по този метод им се помогне да продължат дейностите си, да стартират да влагат и да запазят работните места.

Комисията откри, че българската скица дава отговор на изискванията, посочени във Временната рамка. По-конкретно, i) поддръжката няма да надвишава 800 000 EUR на сдружение, както е планувано във Временната рамка, ii) личен капитал и квазикапиталови средства ще бъдат предоставени единствено на платежоспособни сдружения и iii) помощта може да бъде предоставена до 31 декември 2020 г.

Поради това Комисията стигна до заключението, че българската мярка е нужна, целесъобразна и пропорционална за превъзмогването на съществени усложнения в стопанската система на страна членка в сходство с член 107, параграф 3, писмен знак б) от Договор за функционирането на Европейския съюз и с изискванията, посочени във Временната рамка.

Въз основа на това Комисията утвърди ограниченията според разпоредбите на Европейски Съюз за държавните помощи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР