Европейската комисия одобри текстовете на споразуменията за търговия и инвестиции

...
Европейската комисия одобри текстовете на споразуменията за търговия и инвестиции
Коментари Харесай

Еврокомисията одобри споразуменията за търговия и инвестиции между ЕС и Виетнам

Европейската комисия утвърди текстовете на споразуменията за търговия и вложения сред Европейския съюз и Виетнам, с което се дава опция за тяхното сключване и използване, оповестиха от пресцентъра на Еврокомисията.

Споразумението за търговия ще отпаднат над 99% от митата върху стоките, с които двете страни търгуват. Виетнам ще отстрани 65 на 100 от вносните мита върху стоките от Европейски Съюз незабавно след влизането в действие на документа, а останалите мита ще се отстраняват последователно за десетгодишен период, като се регистрира обстоятелството, че Виетнам е разрастваща се страна. Предвидени са разпореждания за превъзмогване на нетарифните спънки в региона на автомобилостроенето и ще се обезпечи отбрана във Виетнам на 169 артикули, представляващи европейски обичайни храни и питиета, или по този начин наречените географски означения.

Благодарение на съглашението компаниите в Европейски Съюз ще могат да вземат участие при идентични условия с виетнамските сдружения в проведени от виетнамските управляващи и държавните компании търгове за възлагане на публични поръчки.

Споразумението за отбрана на вложенията съдържа правила, чието използване се обезпечава посредством новата капиталова правосъдна система и се обезпечава опазването на правото на държавните управления от двете страни да подхващат правни ограничения в полза на своите жители. То ще размени двустранните капиталови съглашения, които 21 страни от Европейски Съюз са сключили с Виетнам.

Неотдавна бе подписано и съглашение за свободна търговия сред Европейски Съюз и Сингапур. Виетнам е вторият по величина търговски сътрудник на Европейския съюз в границите на Асоциацията на народите от Югоизточна Азия (АСЕАН) след Сингапур. Двустранната търговията със артикули е на стойност 47.6 милиарда евро годишно, а обменът на услуги възлиза на 3.6 милиарда евро. Инвестициите на Европейски Съюз във Виетнам през 2016 година са на стойност 8.3 милиарда евро, само че все по-голям брой европейски компании се откриват в азиатската страна, с цел да го употребяват като център за района на Меконг. Вносът на Европейски Съюз от Виетнам включва главно телекомуникационно съоръжение, облекло и хранителни артикули. Общността изнася за азиатската страна най-вече машини и транспортно съоръжение, химикали и селскостопански произведения.

Следващата стъпка е Европейската комисия да показа на Съвета на Европейски Съюз предложенията за сключване на двете съглашения. След приемането на позволение от страна на Съвета, документите ще бъдат подписани и показани на Европейския парламент за утвърждение. След това съглашението за търговия може да бъде подписано от Съвета на Европейски Съюз и да влезе в действие. Споразумението за отбрана на вложенията с Виетнам ще бъде утвърдено от страните в Европейски Съюз в сходство с техните вътрешни правила.

Възможности за активизиране на търговско-икономическите връзки сред България и Виетнам има. Наличието на близо 30 000 виетнамски жители, приключили висшето си обучение у нас, които заемат през днешния ден значими постове в бизнеса и държавната администрация, разкриват огромен капацитет и са солидна основа за надграждане на двустранните връзки. "Приветстваме приключването на договарянията по Споразумението за свободна търговия ЕС-Виетнам ", означи през юли президентът Румен Радев при среща в София с министъра на външните работи на азиатската страна Фам Бин Мин. Влизането му в действие ще способства за развиването на капиталовия и търговски капацитет сред нашите страни. България може да употребява по-пълноценно опциите, които предлага динамичният и перспективен пазар на Виетнам и в това време ще се трансформира в притегателно място за вложения от Виетнам и другите страни от района, уточни президентът. Още повече, че през последните години азиатската страна се утвърждава като една от високотехнологичните страни в Азия и това открива нови вероятности за задълбочаване на двустранното партньорство. По време на срещата президентът прикани за обновяване работата на Междуправителствената българо-виетнамска Смесена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо съдействие. България и Виетнам ще работят за поощряване на взаимните вложения в областта на осведомителните технологии и електрониката, както и за увеличение на двустранния продан в туризма е общата позиция.

Министърът на стопанската система на България Емил Караниколов бе на публично посещаване във Виетнам от 16 до 22 септември. Визитата бе по покана на министъра на промишлеността и търговията Чан Туан Анх и включваше публични срещи и бизнес конгрес в Ханой, както и посещаване в индустриалния център на страната град Хошимин.

Министър Караниколов и водената от него делегация организираха пленарни диалози в Министерството на промишлеността и търговията на Виетнам, където бе изработен обзор на положението на двустранните търговско-икономически връзки. По време на полемиката бяха обрисувани съответни ограничения и дейности за по-динамични капиталови и търговски връзки и за основаване на удобни условия пред бизнеса на двете страни.

При всички диалози бе откроено положителното взаимоотношение в границите на засиленото партньорство ЕС-АСЕАН и в АСЕМ. Виетнамската страна изрази интерес за съдействие в сферите на опазване на здравето, високотехнологично земеделие, осведомителни технологии, възобновими енергийни източници и развиване на градовете.

Министър Караниколов удостовери, че Виетнам е освен обичаен търговски, само че и водещ сътрудник на България в Югоизточна Азия. Той съобщи, че страната ни е подготвена да окаже поддръжка и подкрепи основаването на положителни условия за работа на виетнамски компании в индустриални паркове и високотехнологични зони на България. Представени бяха капиталовите преимущества на българската стопанска система.

Виетна̀м , публично Социалистическа репу̀блика Виетна̀м е страна в Югоизточна Европа. Намира се в източния завършек на полуостров Индокитай и граничи с Китай, Лаос, Камбоджа и Южнокитайско море. С повърхност 331 688 кв. км и 85 млн. поданици Виетнам се подрежда на 13-то място по население в света и на 65-то по повърхност.

От средата на 80-те години на ХХ век комунистическият режим организира политика на стопанска либерализация, която довежда до бърз и нескончаем стопански напредък. През 2007 година Виетнам става член на Световната комерсиална организация, страната членува сполучливо и в Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР