Европейската комисия одобри схема в България за субсидиране на заплатите

...
Европейската комисия одобри схема в България за субсидиране на заплатите
Коментари Харесай

ЕК одобри схемата за 1.5 млрд. лв. държавна помощ за фирмите у нас


Европейската комисия утвърди скица в България за субсидиране на заплатите на стойност 1,5 милиарда лв. (прибл. 770 милиона евро), имаща за цел да бъде непокътната заетостта в секторите, които са най-силно наранени от ограниченията за изолираност, въведени заради пандемията от ковид. Схемата бе утвърдена съгласно Временната рамка за държавната помощ, призната от Комисията на 19 март 2020 г. и променена на 3 април 2020 г.

България уведоми Комисията, като се базира на Временната рамка, за скица за помощ под формата на дотации за заплатите, която ще разреши на българските органи да финансират 60 % от разноските за заплати (вкл. социалноосигурителните вноски, плащани от работодателите) на предприятията, които, заради пандемията, без помощта ще съкратят своя личен състав. Мярката е лимитирана до предприятията с активност в секторите, които са най-силно наранени от актуалната рецесия в региона на публичното здраве, като търговията на дребно, туризма, пътническия превоз, културата, спортните действия, дейностите за забавление и отдих и други

Комисията откри, че българската скица дава отговор на Временната рамка. По-специално i) мярката ще компенсира разноските за заплати на предприятията с активност в браншове, които са изключително наранени от пандемията от ковид, при изискване че те се ангажират да запазят на непрекъсната работа личния състав, който без помощта щеше да бъде скъсен, ii) интензитетът на помощта е съгласуван с оптималните 80 %, позволени от Временната рамка, и iii) схемата за помощ съблюдава оптималната дълготрайност от дванадесет месеца.

Поради това Комисията стигна до заключението, че тази мярка е нужна, целесъобразна и пропорционална за превъзмогването на съществени усложнения в стопанската система на страна членка в сходство с член 107, параграф 3, писмен знак б) от Договор за функционирането на Европейския съюз и с изискванията, посочени във Временната рамка.

Въз основа на това Комисията утвърди ограниченията според разпоредбите на Европейски Съюз за държавните помощи.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР