Европейската комисия одобри схема на стойност 88 милиона евро (около

...
Европейската комисия одобри схема на стойност 88 милиона евро (около
Коментари Харесай

ЕК одобрява 88 млн. евро помощ за България, ето къде ще бъдат пренасочени

 Европейската комисия утвърди скица на стойност 88 милиона евро (около 173 милиона лева) за подкрепяне на българските микропредприятия и дребни предприятия в подтекста на пандемията от ковид. Схемата е утвърдена съгласно Временната рамка за държавната помощ, призната от Комисията на 19 март 2020 г. и променена на 3 април 2020 г. и 8 май 2020 г.

Мерките за подкрепяне в границите на схемата ще бъдат съфинансирани в огромна степен от Европейския фонд за районно развиване (75 милиона евро). Подкрепата ще бъде под формата на безплатни средства. Целта на схемата е да отговори на потребностите от ликвидност на микропредприятията и дребните предприятия, в това число и на независимо заетите лица, и да им помогне да продължат своята активност по време на пандемията и по-късно. Схемата ще бъде налична за сдружения, осъществяващи активност в разнообразни браншове, като се изключи селското стопанство, рибарството, аквакултурите и горското стопанство. Според упованията почти 17 300 микро- и дребни предприятия ще се възползват от тази поддръжка.

Комисията откри, че българската скица дава отговор на изискванията, посочени във Временната рамка. Тя стигна до заключението, че тази мярка е нужна, целесъобразна и пропорционална за превъзмогването на съществени усложнения в стопанската система на страна членка, в сходство с член 107, параграф 3, писмен знак б) от Договор за функционирането на Европейския съюз и с изискванията, посочени във Временната рамка. Въз основа на това Комисията утвърди ограниченията според разпоредбите на Европейски Съюз за държавните помощи.

Неповерителната версия на решението ще бъде показана под № SA.57283 в регистъра на държавните помощи на уеб страницата на Комисията, отдаден на конкуренцията, откакто възможните въпроси, свързани с поверителността, бъдат решени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР