Европейската комисия одобри сделката за придобиване на мобилните операции на

...
Европейската комисия одобри сделката за придобиване на мобилните операции на
Коментари Харесай

Еврокомисията даде зелена светлина на сделката между чешката PPF и Telenor




Европейската комисия утвърди договорката за придобиване на мобилните интервенции на Telenor Group в 4 страни от Централна и Източна Европа, в това число България, от капиталова компания PPF Group. Антимонополният орган на Европейски Съюз съобщи, че договорката няма да докара до нарушение на конкуренцията.

Сделката бе оповестена през март, като общата стойност на продаваните активи бе оценена на €2,8 милиарда, в това число мобилните оператори на Telenor Group в Унгария, България, Черна гора и Сърбия, както и Telenor Common Operation, която дава отговор за мрежата и ИТ бизнеса на норвежката група в района.

Европейска комисия означи, че PPF има мобилни активи в Централна и Източна Европа, в това число O2 Чешка република, само че все пак споразумените с Telenor не провокира терзания за нарушение на конкуренцията.

„ На първо място, (сделката) не води до хоризонтални припокривания, защото дейностите на фирмите са на разнообразни територии, където те държат съответните телекомуникационни лицензи, написа в изказването на комисията. - Освен това комисията счита, че отвесните връзки сред пазарите за услуги на дребно, мобилни и закрепени телекомуникационни услуги, които ще се осъществят след транзакцията, също няма да доведат до проблеми “

За Telenor Group продажбата подхожда на тактиката й за опростяване на бизнеса, като групата се концентрира върху основни активи в Скандинавия и Азия, а самодейностите за цифровизация на групата се стремят да подобрят успеваемостта и да понижат разноските.

Сделката би трябвало да бъде утвърдена от антимонополните органи на четирите страни в района, две от които не са част от Европейски Съюз. В България Комисията за защита на конкуренцията също би трябвало да се произнесе, като неотдавна тя спря друга договорка на PPF Group за изкупуване на NOVA Broadcasting Group от шведската медийна група MTG. Смята се, че един от необявените претекстове на антимонополната комисия за прекъсване на тази договорка е точно придобиването на мобилния оператор Telenor България от PPF Group.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР