Европейската комисия одобри придобиването на българската компания „Виваком“ от доставчика

...
Европейската комисия одобри придобиването на българската компания „Виваком“ от доставчика
Коментари Харесай

ЕК одобри „Юнайтед груп“ да купи „Виваком“

Европейската комисия утвърди придобиването на българската компания „ Виваком “ от доставчика на кабелни услуги „ Юнайтед груп “. Това се споделя в известие на Еврокомисията.
Телекомуникационната и медийна компания „ Юнайтед груп “ разгласи на 7 ноември, че е подготвена да купи „ Виваком “, който е един от трите съществени телекомуникационни оператори в България. Сумата на договорката не се разкрива. По-рано „ Файненшъл таймс “, базирайки се на източници близки до договарянията, написа, че става дума за към 1,2 милиарда евро.
Преди приватизацията си през 2004 година БТК, който по-късно беше прекръстен на „ Виваком “, беше най-голямата телекомуникационна компания в България за закрепени телефонни линии. В момента с изключение на закрепени, тя дава мобилни далекосъобщителни услуги, широколентов интернет и телевизионни услуги.
В изказването на Европейска комисия се акцентира, че договорката за придобиването ще има лимитирано въздействие върху българския пазар и няма да наруши конкуренцията: „ Ето за какво Комисията стигна до заключението, че препоръчаната транзакция не е притеснителна от позиция на конкуренцията “.
„ Юнайтед груп “ е благосъстоятелност на холандската BC Partners. Сделката е следващата стъпка на притежателите на „ Юнайтед груп “ за разширение на бизнеса им посредством придобиването на активи, откакто през май 2019 година купиха хърватската компания „ Теле 2 “ за 220 милиона евро.
Продажбата на „ Виваком “ беше оповестена през юли 2019 година От 2004 година компанията смени на шест пъти своята благосъстоятелност. В момента тя се продава от българския предприемач Спас Русев, който пое контрола над нея през 2015 година на търг, който и досега се успорва.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР