Европейската комисия одобри българска схема в размер на 200 милиона

...
Европейската комисия одобри българска схема в размер на 200 милиона
Коментари Харесай

ЕК одобрява българска схема за 102 млн. евро за подкрепа на средни компании, засегнати от епидемията от COVID-19

Европейската комисия утвърди българска скица в размер на 200 милиона лв. (приблизително 102 милиона евро) за поддръжка на междинни компании, наранени от епидемията от ковид, оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България. Схемата е утвърдена според Временната рамка за държавната помощ, призната от Комисията на 19 март 2020 година и променена на 3 април 2020 година и 8 май 2020 година

Публичната поддръжка ще бъде съфинансирана от Европейския фонд за районно развиване (87 милиона евро). Тя ще бъде под формата на директни безплатни средства в размер до 75 000 евро на компания и ще бъде налична за компании, които работят във всички браншове, като се изключи първичното произвеждане и преработката на селскостопански артикули, рибарството, аквакултурите, горското стопанство и финансовия и хазартния бранш. Целта на схемата е да отговори на потребностите от ликвидност на междинни предприятия и да им помогне да продължат активността си по време на и след епидемията. Очаква се мярката да бъде от изгода за към 1500 междинни компании.

Европейска комисия отпуска на България 20 млн. евро в поддръжка на опазването на здравето

Комисията откри, че българската скица дава отговор на изискванията, посочени във Временната рамка. По-специално помощта ще бъде отпусната преди 31 декември 2020 година и няма да надвишава 800 000 евро на компания. Комисията заключи, че мярката е нужна, подобаваща и пропорционална за премахване на съществени усложнения в стопанската система на страна членка, в сходство с член 107, параграф 3, писмен знак б) от Договор за функционирането на Европейския съюз и изискванията, избрани във краткотрайната рамка. Въз основа на това Комисията утвърди ограниченията според разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ.

Повече информация по отношение на Временната рамка и другите дейности, подхванати от Комисията за справяне с икономическото влияние на пандемията от ковид, може да бъде открита тук.

Неповерителната версия на решението ще бъде показана под номер SA.57795 в регистъра на държавните помощи на уеб страницата на Комисията, отдаден на конкуренцията, откакто възможните въпроси, свързани с поверителността, бъдат решени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР