Европейската комисия очаква инфлацията в България да достигне около 12%

...
Европейската комисия очаква инфлацията в България да достигне около 12%
Коментари Харесай

Любомир Каримански: Нашата икономика претърпява инфлационен шок

Европейската комисия чака инфлацията в България да доближи към 12% (11,9%) през 2022 година, което ще бъде двойно по-високо от самия Европейски Съюз

Този потрес от инфлацията, който претърпява нашата стопанска система, в случай че не успеем да го овладеем, той ще бъде сериозен и за приемането на България в еврозоната. Това сподели при откриването на кръгла маса: „ Инфлация и стопански напредък. Въвеждане на единната европейска валута в Република България – изгоди, провокации и опасности “ в Народното събрание ръководителят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански, съобщи КРОСС.

„ Тези тематики би трябвало би трябвало да се дискутират много по-често, изключително за последната половин година, защото те са в основата за икономическия напредък на нашата страна и за опцията България да поеме по един много по-прогресивен път в своята стопанска активност. Инфлацията не е единствено привнесена, само че има и детайл генериран вътре в страната, сподели още Каримански.

Каримански означи, че Европейската комисия чака инфлацията в България да доближи към 12% (11,9%) през 2022 година, което ще бъде двойно по-високо от самия Европейски Съюз и еврозоната.

„ Цените на храните нарастват с ритъм от 21,3 %, което е мощно притеснително. Движещ фактор на инфлацията е повишаването на цената на газа със 138,8 % на годишна база през април 2022 година, следвано от твърдото гориво и топлоенергията, разяснява Каримански. При храните най-голямо нарастване е открито при животинските и растителните масла и мазнини (+43,6%), зеленчуците (+32,4%), самун и зърнени храни (+23,8%), както и млякото и млечните артикули (+21,2%) “, добави Каримански.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР