Европейската комисия обяви в сряда, че въвежда годишни доклади за

...
Европейската комисия обяви в сряда, че въвежда годишни доклади за
Коментари Харесай

Мониторингът на Еврокомисията вече обхваща всички членове на ЕС

Европейската комисия разгласи в сряда, че вкарва годишни отчети за положението на върховенството на закона във всички страни от Европейски Съюз. Тази цел бе доказана от новоизбрания ръководител на комисията Урсула фон дер Лайен по време на словото ѝ пред Европейския парламент. Тя посочи, че новият мониторинг няма да засегне до момента настоящите процедури, в това число характерното наблюдаване върху България и Румъния.

В известието на Европейска комисия се отбелязва, че отчетите ще оказват помощ за ранно разкриване на зараждащи нередности.

" В последните пет години комисията трябваше да се оправя с дейности против върховенството на правото в Европейски Съюз. Европейският план се основава на непрекъснатото ценене на правилата на правовата страна. Това е причина жителите да упражняват правата си по силата на европейското законодателство и за взаимното доверие сред страните в Европейски Съюз ", се споделя в известие на Европейска комисия.

Европейската комисия афишира, че ще насочи бюджетни средства към гражданското общество, с цел да се изясняват разпоредбите на правовата страна. Предвижда се в допълнение съдействие със Съвета на Европа, правосъдните мрежи и националните парламенти. Еврокомисията приканва Европейския парламент, Съвета на Европейски Съюз и европейските страни да вземат участие пълноценно в този развой.

Комисията споделя, че при нарушавания на върховенството на закона ще продължи да употребява в цялостна степен своите пълномощия, в случай че ограниченията за ранно предизвестие и попречване на нарушаванията не са ефикасни. Европейска комисия показва подготвеност да желае от Съда на Европейски Съюз разглеждане на делата за нарушение на законността по бързата процедура, когато е належащо.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР