Европейската комисия обяви старта на изданието 2020 г. на Европейския

...
Европейската комисия обяви старта на изданието 2020 г. на Европейския
Коментари Харесай

Европейската комисия дава €150 000 за иновативни идеи в модата

Европейската комисия разгласи старта на изданието 2020 година на Европейския конкурс за обществени нововъведения. Под мотото " Преобрази модата: Промяна на държанието за устойчива мода ", тази година състезанието търси планове в ранен стадий, които ще трансформират методите, по които произвеждаме, купуваме, използваме и рециклираме облеклата като по този начин ще се насърчи по-устойчива смяна в държанието на потребителите.

Конкурсът е отворен за участници от всички държави-членки на Европейски Съюз и страни, свързани с " Хоризонт 2020 ", до крайния период за кандидатстване - сряда, 4 март. Жури ще избере три печеливши хрумвания през ноември, всяка от които ще получи премия от 50 000 евро.

„ Европейските консуматори са все по-наясно с въздействието на техните потребителски привички върху околната среда. Изграждайки позицията на Европа отпред на международната мода, тазгодишният конкурс за обществени нововъведения търси изобретателни хрумвания, които трансформират метода, по който произвеждаме, използваме и носим облекла и насърчаваме повече резистентност в стилната промишленост “, споделя Славомир Токарски, шеф " Иновации и произвеждане ", DG GROW.

Гражданите на Европейски Съюз приблизително купуват повече от 12 кг облекла годишно, чието произвеждане замърсява атмосферата със 195 милиона тона CO2 и употребява 46 милиарда кубически метра вода. Облеклото съставлява сред 2% и 10% от въздействието върху околната среда от общото ползване в Европейски Съюз. В същото време над 30% от облеклата в дрешниците на европейците не се употребяват от най-малко година. След изхвърлянето им над половината облекла не се рециклират, а се оказват в смесени битови боклуци и след това се изпращат за изгаряне или по сметища.

За да отговори на тези проблеми, тази година конкуренцията търси хрумвания, които способстват за възстановяване на устойчивото произвеждане, потребление и ползване на облекла, както и края на виталния стадий на стилните артикули. Тези хрумвания би трябвало да целят понижаване на общия отпечатък върху околната среда на модата, възстановяване на нейното публично влияние и подкрепяне на смяната на държанието посредством създаването на нови артикули, услуги, процеси и новаторски бизнес модели.

Решенията, показани на състезанието, също би трябвало да бъдат мащабируеми на локално, национално или европейско ниво. Конкурсът е отворен за всички с новаторски и изобретателни хрумвания за повишение на устойчивостта на стилната промишленост, в това число обществени иноватори, бизнесмени, студенти, дизайнери, бизнеси и други участници.

Конкурсът ще добави няколко ограничения, които Комисията към този момент е подхванала за справяне с казуса за устойчивостта в модата. Приетият през 2018 година пакет за кръговата стопанска система за първи път ще изисква държавите-членки да подсигуряват, че текстилът се събира настрана. Новата инструкция за отпадъците изисква държавите-членки да основат такива схеми най-късно до 2025 година Директивата за отпадъците от опаковки вкарва цели за преработване на 60% от всички опаковки до 2025 година и 70% до 2030 година В момента обвързващият Регламент за текстила от 2011 година дефинира правила за етикетиране и маркиране на всички текстилни артикули, в това число обвързване за обявление на цялостния състав на влакната на текстилните артикули на всички стадии на промишлената обработка и комерсиалната дистрибуция, както и правила за наименованията на текстилните нишки.

За информация по отношение на по-ранни издания и печеливши планове, посетете: https://ec.europa.eu/growth/industry/innovation/policy/social/comcharge_en

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР