Европейската комисия обяви плановете си да сформира група с основна

...
Европейската комисия обяви плановете си да сформира група с основна
Коментари Харесай

Еврокомисията разработва етичен кодекс за изкуствения интелект


 Вицепрезидентът на Европейска комисия Андрус Ансип, отговарящ за единния дигитален пазар. Снимка: формален портал на Европейска комисия

Европейската комисия разгласи проектите си да образува група с съществена област изкуственият разсъдък, чиято задача ще бъде да се проучват етичните проблеми, свързани с тази технология.

В свое изказване Европейска комисия сподели, че групата за ИИ ще събира „ експертни отзиви и ще сътвори необятен съюз от другите заинтригувани страни “, като тя ще приготви и предложение за инструкции за „ етичен изкуствен интелект “.

Еврокомисията отбелязва, че технологията може да донесе редица изгоди на стопанската система и на обществото като цяло – от по-добро опазване на здравето до по-безопасен превоз, само че не престават да изникват въпроси, свързани с въздействието на изкуствения разсъдък върху бъдещата трудова активност и съществуващото законодателство.

„ Това е поръчка за отворена и „ включваща “ полемика за това по какъв начин да използваме и развиваме изкуствената просветеност, като това да е по едно и също време сполучливо и етично “, допълват от Европейска комисия.

Като част от тези старания Еврокомисията към този момент е отворила опцията компании и обособени жители да изискат да се причислят към групата. Участниците в тази група ще имат задача да поучават комисията за основаване на разнообразна общественост от заинтригувани лица в така наречен „ Европейски AI алианс “, както и да поддържат внедряването на бъдещите европейски начинания в тази област.

До края на годината групата би трябвало да сътвори проекто управление за етична разработка и приложимост на изкуствен интелект въз основата на фундаменталните права на европейските жители.

Тази самодейност на комисията препраща към взаимната декларация на Европейски Съюз, призната през декември 2017 година, с която страните желаеха по-високо равнище на отбраната на данните, цифровите права и етичните стандарти в роботиката и изкуствения разсъдък.

Приемането на поръчки за присъединяване в AI групата завършва на 9 април, а групата ще стартира активността си през май. Групата ще употребява и насъбрания опит на специалисти в тази област.

Вицепрезидентът на Европейска комисия за единния дигитален пазар Андрус Ансип разяснява, че „ малко по малко Европа се доближава до вярната среда, която ще разреши на Общността да се възползва оптимално от опциите на изкуствения разсъдък. “
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР