Европейската комисия обяви, че забранява употребата на титанов диоксид, познат

...
Европейската комисия обяви, че забранява употребата на титанов диоксид, познат
Коментари Харесай

ЕК забранява титановия диоксид като добавка в храните

Европейската комисия разгласи, че не разрешава използването на титанов диоксид, прочут и с наименованието си Е171, като добавка в храните, защото не се смята за безвреден за здравето.

Оцветителят се употребява за придаване на бял цвят на доста храни, в това число тестени и сладкарски произведения, супи, салати и дресинги. Употребата му от производителите на храни би трябвало да завърши през идното лято.

Европейска комисия дава време на бизнеса да преформулира продуктите, в които употребява титанов оксид, по тази причина храни с веществото може да се оферират до шест месеца след влизане в действие на новия правилник. Органите по сигурност на храните в страните членки би трябвало да подсигуряват, че на пазара не се пускат храни с титанов оксид след края на преходния интервал.

До това решение се е стигнало след научно мнение на Европейския орган за сигурност на храните (EFSA) от месец май 2021 година, което заключава, че Е171 към този момент не може да се смята за безвреден, когато се употребява като хранителна добавка. EFSA не е съумял да откри какъв е целесъобразният оптимален дневен банкет на веществото, „ по особено заради вероятни опасения във връзка с генотоксичността “, по тази причина и сигурността на продукта не може да бъде доказана съгласно Европейска комисия.

Генотоксичността е способността на едно вещество да поврежда генетичния материал на клетките, което от своя страна може да докара до рак.

Европейският орган по сигурност на храните продължава да преоценява риска на други хранителни добавки, чиято приложимост е призната преди 20 януари 2009 година, в това число карагенан (Е407), стеарил тартарат (Е483), естери на оцетната киселина (E472a, E472b, E472d, E472e, E472f), метавинена киселина (Е353), натриев тартарат (Е335) и калциев тартарат (Е354).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР