Европейската комисия обяви, че поема ангажимент да предостави на Алианса

...
Европейската комисия обяви, че поема ангажимент да предостави на Алианса
Коментари Харесай

ЕК поема ангажимент да предостави 300 милиона евро на Алианса за ваксини

Европейската комисия разгласи, че поема ангажимент да даде на Алианса за ваксини — Gavi, 300 милиона евро за интервала 2021—2025 година, оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България.

Тези средства ще оказват помощ за ваксинирането на 300 милиона деца в целия свят и за финансиране на струпване на ресурси от ваксини, които да защищават от експлоадиране на инфекциозни болести.

Днешната Световна среща на върха, отдадена на имунизациите, която бе проведена от Алианса за ваксини — Gavi, е значим стадий от укрепването на здравните системи и повишението на потенциала за имунизация на най-уязвимите страни в света. Това е от главно значение за реализиране на задачите на световните дейности против ковид.

По време на проявата за набиране на средства за световни дейности против ковид, извършена на 4 май, на която Европейската комисия беше взаимен хазаин, бяха поети задължения за даване на Алианса за ваксини — Gavi, на над 1,5 милиарда евро, в това число 488 милиона евро за разпространение на ваксина против ковид, откакто такава бъде основана.

Новият ангажимент на Комисията за даване на 300 милиона евро надвишава общия размер на досегашния ѝ принос за Алианса за ваксини — Gavi. Финансирането ще помогне:

- да се имунизират 300 милиона деца и да се спасят до 8 милиона човешки живота,

- да се обезпечи сполучливо прекосяване на някои страни към самофинансиране,

- да се активизират 3,6 милиарда щатски $ под формата на национално съфинансиране и стратегии за ваксини, финансирани със лични средства,

- да се доставят над 3,2 милиарда дози с животоспасяващи ваксини за 55 страни,

- да се улеснят 1,4 милиарда контакти сред фамилии и здравни служби посредством имунизация,

- светът да се застрахова против повторна поява на полиомиелита посредством рутинни стратегии за слагане на инактивирана полиомиелитна ваксина в съдействие с Глобалната самодейност за очистване на полиомиелита,

- да се финансира обезпечаването на ресурси от ваксини за незабавни случаи за прекъсване на рисково разпространение на болести.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР