Европейската комисия обяви, че пет големи банки - Barclays, Citigroup,

...
Европейската комисия обяви, че пет големи банки - Barclays, Citigroup,
Коментари Харесай

ЕК глобява пет големи банки с над 1 млрд. евро за манипулиране на валутни курсове

Европейската комисия разгласи, че пет огромни банки - Barclays, Citigroup, JP Morgan, Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) и Royal Bank of Scotland са санкционирани за манипулиране на обменни курсове на 11 валути за няколко трилиона $. Глобата е в размер на 1,07 милиарда евро, оповестява Ройтерс.

През последното десетилетие финансовата промишленост е потърпевша от санкции за милиарди евро поради манипулиране на бенчмарковете, употребявани в доста ежедневни финансови транзакции.

Европейската комисия съобщи, че банките са образували два картела, с цел да манипулират валутния пазар, в това число американския $, еврото и паунда. "Тези картелни решения изпращат ясно обръщение, че Комисията няма да толерира скрито държание, в който и да е бранш на финансовите пазари ", съобщи в изказване европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Координаторът на конкуренцията в Европейски Съюз посочи, че множеството от търговците са се познавали персонално и са основали чат-стаи с имена като „ Есекс Експрес “ и „ Джими “. Действията на единия картел протича сред декември 2007 година и януари 2013 година, а другият е работил от декември 2009 година до юли 2012 година, прибавя той.

Водещата световна група за финансови услуги и една от най-големите банкови институции в Япония Mitsubishi UFJ Financial Group съобщи, че е подхванала и ограничения за попречване на наново пораждане, а Barclays и Citigroup отхвърлиха да разясняват.

Групата, наречена "Трипосочен бананов сплит ", формирана от търговци на UBS, Barclays, RBS, Citigroup и JP Morgan бяха санкционирани с 811,2 милиона евро, а Citigroup отнесе най-големия удар от 310,8 милиона евро. Вторият картел на Есекс Експрес, включващ UBS, Barclays, RBS и MUFG получи санкция от 257,7 милиона евро, като наказването против Barclays бе най-голямото - 94,2 милиона евро.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР