Европейската комисия обмисля прекратяването на доклада за наблюдение на България

...
Европейската комисия обмисля прекратяването на доклада за наблюдение на България
Коментари Харесай

Емил Радев и Иво Христов с коментар за мониторинговия доклад на ЕК

Европейската комисия обмисля прекратяването на отчета за наблюдаване на България в границите на Механизма за съдействие и инспекция. Окончателното решение ще бъде взето след съвещания със Съвета и Европарламента. Темата в " Още от деня " онлайн от Екологичен потенциал в Страсбург разясниха българските евродепутати Емил Радев от групата на ЕНП и Иво Христов от групата на ПАСД.

Според Емил Радев отчетът е огромен триумф за България. Страната ни е посочила добре свършената работа в подобряването на правосъдната система. Изпълнили сме 17-те точки.

Емил Радев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Европейска комисия очевидно съобщи, че България си е свършила работата. Това е една огромна оценка за 12-годишната ни битка да бъде свален този мониторинг. Всички съумяха да си свършат работата и да изпълнят правосъдните рекомендации от 2007 година, за разлика от Румъния, която ще остане под наблюдаване.
Песимистичен по отношение на резултатите на отчета е Иво Христов.
Иво Христов, евродепутат от БСП/ Група на ПАСД: Ако призванието на механизма беше да европеизира българското правораздаване и публичен ред, това, което стана е, че ние българизирахме Европейската комисия.
Христов разкритикува възможната анулация на мониторинговия отчет на Европейска комисия, като по думите му към момента има неща, които страната ни не е изпълнила.
Иво Христов, евродепутат от БСП/ Група на ПАСД: Трябва смирено да приемем края на този мониторинг, тъй като той се потвърди като беззащитен и фактически е изцяло непотребен, от него не произтече никакво излекуване на българската правосъдна система. Всяка българска баба на село знае повече за българското правораздаване, в сравнение с Юнкер може да ѝ каже.
Според Емил Радев обаче страната ни е третата страна в Европейски Съюз, в която имущество, което не може да се потвърди, се лишава в интерес на страната. Това по думите му е крачка напред в битката с корупцията.

Какъв ще е новият механизъм за наблюдаване - вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР