Европейската комисия няма да се откаже да даде Ирландия на

...
Европейската комисия няма да се откаже да даде Ирландия на
Коментари Харесай

ЕК ще съди Ирландия въпреки плана й за събиране на неплатените от Епъл данъци

Европейската комисия няма да се откаже да даде Ирландия на Съда на Европейски Съюз поради неуспеха й да събере над 13 милиарда евро налози, неплатени от американския софтуерен колос " Епъл " (Apple), без значение че в понеделник ирландският финансов министър Паскал Донахоу даде обещание през 2018 година да стартира събирането на дължимите пари.

Това заяви изданието " Политико " в четвъртък, акцентирайки, че задачата на делото е да притисне Дъблин да извърши своето заричане.

През август 2016 година еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер разгласи, че Ирландия би трябвало от началото на 2017 година да стартира да събира неплатените от " Епъл " налози от 2003 година Парите са спестени с помощта на данъчното съглашение сред софтуерната компания, чиято европейска централа е основана в Дъблин и към нея се регистрират всички облаги на компанията на Стария континент, Африка, Близкия изток и Индия, и ирландските управляващи, позволяващо понижаване на налоговите й отчисления. Това нарушава законите на Европейския съюз и съставлява непозволена държавна помощ, разгласи Брюксел преди повече от година.

Говорител на Брюксел е отказал коментар, само че е цитирал предходно изказване, че Еврокомисията през октомври е решила да даде Дъблин на Съда на Европейски Съюз поради неуспеха й да извърши решението на Европейска комисия.

" В същото време ние се надяваме да работим градивно с ирландските управляващи с цел да сме сигурни, че възобновяване на налозите ще стане допустимо най-скоро. това ще ни разреши да затворим тази процедура4, декларирал представителят на Брюксел.

В понеделник ирландското държавно управление разгласи за реализирано съглашение с " Епъл " да стартира от началото на 2018 година изплащането на получените непозволено данъчни облекчения в доверителна сметка, до момента в който тече обжалването на решението на Еврокомисията. Подробности по договорката обаче не бяха обявени.

На фона на дейностите на Еврокомисията стана ясно, че " Епъл " ще е огромният печеливш от утвърдената данъчна промяна в Съединени американски щати. В момента компанията държи по-голяма част от интернационалната си облага отвън Съединени американски щати, само че в случай че данъчната ставка на задграничните облаги бъде понижена на плануваните 14%, тя би икономисала 47 милиарда $, пресмята " Файненшъл Тайм ". Според изданието компанията с най-голямата капитализация в света има задграничен кеш и вложения за 252 милиарда $, които в случай че бъдат върнати в страната при настоящия режим, ще би трябвало да заплати налози за 78.6 милиарда $. С измененията в законодателството обаче дължимата сума би спаднала до 31.4 милиарда $.

За разлика от други компании, през последните години " Епъл " задели милиарди за евентуалните налози и разполага за задачата с 36.4 милиарда милиарда – над дължимото след данъчната промяна в Съединени американски щати.

" Планираме да върнем парите назад, което би ни донесло спомагателна еластичност към възвръщаемостта на капитал ", разяснява финансовият шеф на компанията Лука Маестри.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР