Европейската комисия няма да препоръча задължително ваксиниране против Covid. Това

...
Европейската комисия няма да препоръча задължително ваксиниране против Covid. Това
Коментари Харесай

ЕК няма да препоръча задължително ваксиниране срещу Covid

Европейската комисия няма да предложи наложително имунизиране срещу Covid. Това съобщи през днешния ден представител на комисията в отговор на въпроси, свързани с изказвания на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, заяви Българска телеграфна агенция.

Комисията няма компетенции по въпросите на опазването на здравето и те се вземат решение от страните в Европейски Съюз, уточни представителят. Той изясни, че Фон дер Лайен е изразила персоналното си мнение, когато е споделила, че страните от Европейски Съюз би трябвало да обмислят дали да не създадат имунизациите наложителни.

Според Фон дер Лайен е уместно въпросът да бъде разискван, само че Европейска комисия няма да прави рекомендация за въвеждане на наложителни ваксини, означи представителят. Той посочи, че към момента 150 милиона жители на Европейски Съюз не са имунизирани и множеството от тях отговорят на изискванията за имунизация.

Междувременно стана известно, че видният епидемиолог Карл Лаутербах от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е номиниран за нов министър на опазването на здравето на Германия.

През последните месеци Лаутербах, който е постоянен участник в телевизионни излъчвания, си завоюва репутацията на специалист по коронавирусната пандемия и стана прочут със своите апели за съблюдаване на ограничаващите ограничения. Миналата седмица той изрази неразбиране, че на футболни мачове в Германия е имало 50 хиляди души аудитория.

" На нито един мач не трябва да има повече от 5000 фенове ", съобщи той след дербито сред " Кьолн " и " Борусия Мьонхенгладбах ", на което стадионът беше цялостен.

Номинацията на Лаутербах бе подкрепена от районния министър председател на Бавария Маркус Зьодер от Християнсоциалния съюз (ХСС), който също е последовател на строгите ограничения за битка с ковид, отбелязва ДПА.

Италия пък направи от понеделник, 6 декември, живота по-неудобен за неимунизираните хора, забранявайки им достъп до закритите по,ещения на заведенията за хранене, театрите и музеите в опит да управлява разпространяването на ковид и да насърчи скептиците да се имунизират. До 15 януари 2022 година полицията ще може да управлява дали посетителите, настанени в заведения за хранене или питейни заведения, имат " супер " здравен пропуск, удостоверяващ, че са или имунизирани, или са се възстановили от вируса.

Доклад на службата за оценка на заканите, направен по данни от разследващата общественост в Белгия и представен в локални медии, пък предвижда, че публичното напрежение в страната ще нарасне, в случай че се вкара наложително имунизиране против Covid, съобщи Българска телеграфна агенция.

Отбелязва се, че недоволството към този момент е доста поради въвеждането на документа при посещаване на доста публични места. В Белгия в неделя и през ноември бяха проведени митинги против противоепидемичните ограничения, в които участниците бяха хиляди.

Премиерът Александер де Кро съобщи пред Народното събрание, че макар ваксинирането на 89 на 100 от пълнолетните, епидемията остава рискова и са нужни спомагателни старания.

Властите във Фландрия през днешния ден потвърдиха, че вариантът Омикрон е бил открит в пробите на белгийски възпитаници, завърнали се още в средата на ноември от Чехия след съревнование по водна топка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР