Европейската комисия не счита помощта от 110 лева на мгвт/ч

...
Европейската комисия не счита помощта от 110 лева на мгвт/ч
Коментари Харесай

Започват да изплащат помощта към бизнеса за тока от понеделник

Европейската комисия не смята помощта от 110 лв. на мгвт/ч за държавна помощ, тъй като се ползва на всички по равно. От понеделник ще има осъществявания на действителни заплащания към търговците и оттова би трябвало да има приспадания към крайните клиенти, с цел да се възползват действително от помощта. Парите са обезпечени на 100%. Това съобщи министърът на енергетиката Андрей Живков на брифинг по отношение на помощите на небитови консуматори на пазара на електрическа енергия.

Причината за забавянето е чакането на мнението на Европейската комисия дали това съставлява държавна помощ или не, пишат.

С 23 компании снабдители сме подписали контракти, които обгръщат 70% от играчите на българския пазар, които дават отговор на изискванията за приемане на тази помощ

Компенсацията ще бъде отразена за сметките през месец ноември, които ще излязат при започване на декември.

Клиентите могат да наблюдават това дали техният търговец е подписал контракт, с което да си изискат помощта. Списъкът ще се актуализира всекидневно на уеб страницата на Министерството на енергетиката. Парите са налични, а обезщетенията са в ход. Тези, които са получили към този момент фактурите си, ще получат обезщетенията си вкупом при започване на декември, увери Живков.

Около 75-80% от компаниите към този момент са получили фактурите си за ноември, защото към този момент се намираме в средата на месеца, обясни енергийният министър.

Друга съществена задача е да се приготвят състезания за непрекъснати членове на борда на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР