Европейската комисия не предвижда никакъв допълнителен документ, който да даде

...
Европейската комисия не предвижда никакъв допълнителен документ, който да даде
Коментари Харесай

ЕК няма да дава на Хага допълнителен документ по доклада за България

Европейската комисия не планува никакъв спомагателен документ, който да даде на Нидерландия в границите на отчета за върховенството на закона у нас.

Така отговори на въпрос на Клуб Z еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс.

Миналата седмица вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи, че през юли, когато бъде публикуван отчетът за върховенството във всички страни от Европейски Съюз, управляващите в Хага ще преценяват дали желаят подобен документ, с цел да вдигнат ветото върху присъединението на България към Шенгенското пространство. И в случай че изискат такова нещо, форматът му ще бъде конкретизиран с Европейска комисия.

„ Това, което вършим, е да работим с една и съща методология за всички страни членки. Докладът за върховенството на закона ще излезе през юли. Това ще бъде четвъртото му издание.

За първи път предходната година отправихме рекомендации към всички страни членки. Сега ще оценим осъществяването на тези рекомендации “, сподели Рейндерс.

Ако обаче има претенции за разяснения във връзка с Шенген, това ще бъде напълно обособен развой, който няма да има нищо общо с отчета за върховенството на закона, увери Рейндерс.

Засега той не е получавал никакво искане от Нидерландия.

Корупцията влиза във втората част на отчетите за върховенството на закона. За влизането й в Глобалния режим на Европейски Съюз на наказания за нарушаване на правата на индивида е належащо единогласие в Съвета.

Така Рейндерс отговори на въпроса ни - има ли късмет Европейски Съюз да постанова наказания по този начин, както Съединени американски щати ги постановиха на две групи български жители по „ Закона Магнитски “.

Комисията не е срещу корупцията да влезе в този режим, добави Рейндерс.

В речта си „ За положението на Съюза “ през септември 2022 година ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен даде обещание, че Комисията ще направи такова предложение.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР