Европейската комисия приветства решението за включване на българския лев и

...
Европейската комисия приветства решението за включване на българския лев и
Коментари Харесай

Официално: България е приета в Чакалнята на Еврозоната

Европейската комисия приветства решението за включване на българския лев и хърватската куна във валутния механизъм II (ERM II). Тя приветства също решението на Управителния съвет на ЕЦБ за тясно съдействие с двете страни, което отбелязва тяхното влизане в банковия съюз.

Решението на страните по валутния механизъм II съставлява значим миг в напъните на България и Хърватия да се причислят към еврозоната. Двете страни членки би трябвало в този момент да вземат участие в механизма без огромно напрежение, и по-специално без да девалвират централния курс на своята валута по отношение на еврото по своя лична самодейност, в продължение на минимум две години, преди да могат да отговорят на условията за въвеждане на еврото. Комисията ще продължи да предизвиква и поддържа напъните на българските и хърватските органи за довеждане докрай на процеса на присъединение към еврозоната.

Участието във валутния механизъм II ще спомогне за подсилване на устойчивостта на българската и хърватската стопанска система. То ще помогне на двете страни да слагат стабилността в основата на своите политики, ще насърчи тяхното доближаване и в последна сметка ще им помогне в напъните им да вкарат еврото.

България и Хърватия поеха редица задължения в региона на политиката, предопределени да обезпечат безпроблемното им прекосяване към валутния механизъм II и присъединяване в него. Страните по валутния механизъм II разпоредиха на Комисията и на Европейската централна банка (ЕЦБ) да следят ефикасното осъществяване на тези задължения в границите на съответните си области на подготвеност. Въз основа на тези оценки страните по валутния механизъм II включват българския лев и хърватската куна в този механизъм.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР