Европейската комисия най-сетне признава, че нашият регион е с особена

...
Европейската комисия най-сетне признава, че нашият регион е с особена
Коментари Харесай

На финала на BG-председателството: Признаха ЮИЕ като район с висок потенциал на евтина възобновяема енергия


Европейската комисия най-накрая признава, че нашият район е с особена енергийна значимост и капацитет, не просто газов кулоар. Това разяснява на страницата си във Facebook специалистът по еколочина и енергийна политика Юлиан Попов. Поводът за констатацията му са извършените в последните дни на българското председателство серия от значими енергийни срещи.

" В София редом се организираха конференцията за вложенията в енергийната успеваемост, проведена от Европейската комисия, и експертната среща на Wind Europe и Eurelectric. CESEC беше основана в България след неуспеха на Южен поток и се утвърди като група от към този момент 17 енергийни министри, Европейска комисия и Енергийната общественост, която образува районните енергийни политики. Освен газовата инфраструктура и пазар, съществени тематики на групата са към този момент електрическата енергия, възобновимата сила и енергийната успеваемост. Гост на срещата тази година бе и Аднан Амин, ръководещия шеф на IRENA (Международната организация по възобновима сила със седалище Абу Даби). IRENA, която пък се наложи като една от най-влиятелните интернационалните енергийни организации, бих споделил наред с OPEC и IEA, е идентифицирала Югоизточна Европа като един от седемте региона в света с изключително висок капацитет на конкурентоспособна (евтина) възобновима сила ", разяснява Юлиан Попов.

Той акцентира като най-важното в тази ситуация, че министрите от района започнаха съществено съдействие в развиването на координирана енергийна тактика на 17-те (скоро с Грузия 18) страни.

Именно през последните дни на председателството в София посланиците на Европейски Съюз утвърдиха съглашение за преразглеждане на Директивата за Възобновяемата сила. Документът дефинира като водеща цел постигането на 32% сила от възобновими източници в Европейски Съюз до 2030 година Специална уговорка планува преразглеждане на тази цел при положение на промени в търсенето на сила и за осъществяване на интернационалните отговорности на Европейски Съюз.

Съветът на Европейски Съюз към този момент утвърди съглашението и Директивата към този момент може да бъде показана за утвърждение от Европейския парламент, събщи Европейската комисия. Очаква се евродепутатите да я гласоподават през октомври, след което следва окончателното приемане на документа в Съвета на Европейски Съюз. Директивата ще влезе в действие 20 дни след публикуването й в Официален вестник на Европейски Съюз.

" Много съм удовлетворена, че страните-членки са дали своето единодушие с компромисното решение. С новата цел на Европейски Съюз за 32% за сила от възобновими източници, Европа демонстрира водеща роля в прехода към чиста сила ", разяснява министърът на енергетиката Теменужка Петкова, представена от пресслужбата на Европейска комисия.

В съглашението има още няколко основни акцента:

- Схемите за поддръжка ще обезпечат опция за характерно софтуерно подкрепяне, което би трябвало да бъде съобразено с насоките за държавните помощи.

-Подкрепата за възобновимите източници към държавите-членки ще бъде с бързо движение от минимум 5% сред 2023 и 2026 година и 10% сред 2027 и 2030 година Държавите-членки ще бъдат задължени да издават гаранции за генезис, като от това предписание ще има единствено някои изключения.

- Процедурите за издаване на позволения ще бъдат опростени и съкратени с най-много две години за елементарни планове и една година при поправки, като и двете могат да бъдат продължени за спомагателна година при съответни условия и без значение от екологичните и правосъдните процедури.

- За дребни планове под 10,8kW ще се ползват елементарни процедури за известяван. Всяка държава-членка може да избере да ползва елементарни процедури за известяван и за планове до 50kW.

- Индикативното нарастване на силата от възобновими източници в отоплението и охлаждането ще бъде с 1,3 процентни пункта годишно или 1,1 процентни пункта, в случай че не се взема поради отпадъчната топлота.

- Възобновяемите енергийни източници в превоза се планува да доближат равнище от най-малко 14% до 2030 година, като това ще стане с налагане на наложителни изисщквания към доставчиците на горива, допълнени с набор от улесняващи мултипликатори за стимулиране на възобновимите енергийни източници в другите браншове.

- Конвенционалните биогорива ще бъдат лимитирани в границите на Европейски Съюз на най-много 7%, като за някои страни ще бъдат въведени спомагателни тавани от под 7%. Отчитането на биогоривата с висок риск от непряка смяна в земеползването ще бъде замразено на 2019 равнища и последователно ще бъде отстранено от 2023 година до 2030 година

- За производството на електрическа енергия на база биомаса ще се ползват критерии за успеваемост според от размера на инсталациите.

- Установява се ясна рамка за лично ползване на семействата. Това значи, че потребителите с дребни съоръжения до 30kW ще бъдат освободени от всевъзможни такси или такси, като в това време ще разрешат на държавите-членки да ползват такси, в случай че личното им ползване нарасне прекалено.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР